ΕΛΛAΔΑ
Βαριές ποινές για όσους παραβιάζουν την καραντίνα
Οι ποινές ξεκινούν από φυλάκιση έως τρία χρόνια και φτάνουν ακόμα και σε ισόβια αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους
SHARE:
Βαρύτατες ποινικές κυρώσεις προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους πολίτες που σπάνε την καραντίνα και παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη μετάδοση του κορωνοϊού που έχει επιβάλει το κράτος ή η εντεταλμένη δημόσια αρχή.
Οι ποινές ξεκινούν από φυλάκιση έως τρία χρόνια και φτάνουν ακόμα και σε ισόβια αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους.
Αναλυτικά ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει:
Νέος ΠΚ άρθρο 285 - Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:
α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,
β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και, αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια τιμωρείται:
α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και
β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
«Αφορά σε μέτρα που έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και όχι σε συστάσεις»
Για τον εν λόγω νόμο μίλησε στο zougla.gr ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, εξηγώντας πως αυτός τίθεται σε ισχύ όταν οι πολίτες παραβιάσουν μέτρα τα οποία είναι διατεταγμένα και όχι απλές συστάσεις.
«Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή διάδοση μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
»Εάν η παραβίαση έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου ανθρώπου, προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών με ανώτατο όριο τα 15 και, αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και ισόβια κάθειρξη. Εάν τώρα κάποιος παραβιάσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από αμέλεια, τότε τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.
»Θα πρέπει όμως τα μέτρα που παραβιάστηκαν να μην είναι απλές συστάσεις, αλλά να είναι διατεταγμένα, δηλαδή να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα» σημείωσε μεταξύ άλλων.