ΕΛΛAΔΑ

Βάρβαρη βεβήλωση εβραϊκού μνημείου

Σβάστικα και ναζιστικά σύμβολα στο μνημείο του παλαιού νεκροταφείου, εντός του ΑΠΘ

Βάρβαρη βεβήλωση εβραϊκού μνημείου

Με την αποκρουστική βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ, η οποία γνωστοποιήθηκε χθες, να ρίχνει τη σκιά της, μας αποχαιρετάει το 2022. Κι όμως, η ετήσια «Εκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Η μεγάλη εικόνα που σχηματίζεται από τα στοιχεία αποτυπώνει σαφή μείωση ανάλογων συμβάντων, συνολικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση (να σημειωθεί ότι δημοσιοποιείται στο τέλος κάθε χρονιάς, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της προηγούμενης) το 2021 καταγράφηκαν 378 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Το 2020 καταγράφηκαν 404 περιστατικά, το 2019 524 και το 2018 καταγράφηκαν 590 περιστατικά. Η συντριπτική πλειονότητα των βανδαλισμών είναι κατά χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και είναι ή κλοπές ή επιθέσεις για διαφόρους άλλους λόγους. Συγκεκριμένα, τα 378 περιστατικά κατανέμονται ανά θρήσκευμα ως ακολούθως:

Χριστιανισμός: 373 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις). Ειδικότερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε 370 περιστατικά (97,89% του συνόλου), οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (ΓΟΧ – «Παλαιοημερολογίτες») 3 περιστατικά (0,79%) και ο Ιουδαϊσμός επίσης 3 περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα (0,79%).

Μουσουλμανισμός: 2 περιστατικά (0,53%).

Το 2021 δεν αναφέρθηκαν περιστατικά εις βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων. Σε προηγούμενες χρονιές είχαν καταγραφεί κατά της Καθολικής Εκκλησίας, της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Αρμένικης Ευαγγελικής Εκκλησίας κ.ά.

Σημαντικά λιγότερες επιθέσεις σε χώρους θρησκευτικής σημασίας σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα περιστατικά-επιθέσεις κατά των χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2021 –εκτός από τις κλοπές που ήταν και η πλειονότητα– αποδίδονται σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου (με βάση τα συνθήματα που είχαν γραφεί), καθώς και σε άτομα που ασπάζονταν το αντιεμβολιαστικό κίνημα και διαμαρτύρονταν κατά των μέτρων της πολιτείας για προστασία από τον κορωνοϊό (μην ξεχνάμε ότι η καταγραφή αφορά το 2021, με αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας).

Οι ελάχιστοι βανδαλισμοί εβραϊκών χώρων δεν πρέπει να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αντισημιτισμός έχει περιοριστεί στην Ελλάδα. Κυρίως είναι λεκτικός και δεν εκφράζεται με άσκηση σωματικής βίας κατά προσώπων ή καταστροφές χώρων.

 

Πράξη βανδαλισμού

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για ακόμη μία φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού. Οπως ανακοίνωσε χθες το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), αποτυπώθηκε σβάστικα στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης –που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους ναζί και τους συνεργάτες τους–, και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του μνημείου.

«Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και τον φανατισμό τους βεβηλώνοντας τη μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!», ανέφερε το ΚΙΣΕ, καλώντας τις διωκτικές αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Η ετήσια έκθεση επιβεβαιώνει παγίως την ειλικρινή δέσμευση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κατεύθυνση υλοποίησης της συνταγματικής αρχής για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ αναδεικνύει και τη διαρκή επιδίωξη για την καταγραφή αξιόπιστων στοιχείων που είναι προσβάσιμα σε όλους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση