ΕΛΛAΔΑ

Αυξήθηκαν ο φόβος και το άγχος των ανηλίκων

Εκρηξη βίας, εντός της οικογενείας και του σχολείου, αύξηση του άγχους και της αγωνίας, αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το 2021.

Αυξήθηκαν ο φόβος και το άγχος των ανηλίκων

Έκρηξη βίας, εντός της οικογενείας και του σχολείου, αύξηση του άγχους και της αγωνίας, αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το 2021. Τη χρονιά που μας πέρασε ο οργανισμός των 466 εργαζομένων και 4.000 εθελοντών δέχθηκε 204.791 κλήσεις στις τρεις γραμμές υποστήριξης που διατηρεί – την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. «Επί της ουσίας είχαμε μία κλήση ανά δύο δευτερόλεπτα, ενώ διαχειριζόμασταν κάθε αίτημα σε οκτώ λεπτά και δεκαεννέα δεύτερα», σχολίασε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος.

Ο οργανισμός φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανηλίκων, καθώς 45,57% όσων κάλεσαν για ψυχολογική υποστήριξη ήταν παιδιά – κυρίως κορίτσια στην εφηβεία. Τη δίοδο επικοινωνίας διευκόλυνε το εργαλείο του chat 1056, το οποίο χρησιμοποίησαν 28,81% των ενδιαφερομένων. «Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι είχαμε μεγάλο αριθμό αιτημάτων για διαχείριση φόβου και άγχους (9,72%)», επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, «η φρίκη της πανδημίας και των lockdowns δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα παιδιά». Αντίστοιχα ανησυχητική είναι αύξηση των περιστατικών αυτοκτονικού ιδεασμού. Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι του οργανισμού διαχειρίστηκαν πάνω από ένα περιστατικό αυτοκτονικού ιδεασμού ανά ημέρα. Ευτυχώς, η αντιμετώπιση ήταν επιτυχής, οι ειδικοί συνομίλησαν με τα παιδιά και ενημέρωσαν και τους γονείς.

Το 2021 οι τρεις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης του «Χαμόγελου του Παιδιού» δέχθηκαν συνολικά 204.791 κλήσεις.

«Η ανεμελιά των παιδικών χρόνων αποδεικνύεται ότι είναι ένας μεγάλος μύθος», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος, συντονιστής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Σε αυτό εντάσσεται και η εκτίναξη (+22%) του σχολικού εκφοβισμού – παρά τα μεγάλα διαστήματα το 2021 που τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Συγκεκριμένα, «αριθμητικά αντιστοιχεί μία κλήση την ημέρα».

Επιτόπιες παρεμβάσεις
Δυστυχώς, δεν είναι καλύτερη η κατάσταση στο σπίτι. «Λάβαμε και διαχειριστήκαμε 884 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για 1.556 παιδιά», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος, «προχωρήσαμε σε 144 επιτόπιες παρεμβάσεις για 203 παιδιά που κινδύνευαν». Τέλος, αναφέρθηκε στην υλική και ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει το «Χαμόγελο», σε συνεργασία με την αρμόδια υφυπουργό, Μαρία Συρεγγέλα, σε 76 παιδιά μαζί με τις μητέρες τους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου εκείνες να μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση