ΕΛΛAΔΑ
Αύξηση κατώτατου μισθού: Τι αλλάζει για εργαζομένους και ανέργους
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι συνολικά αυξάνονται 19 επιδόματα. Ως προς το επίδομα ανεργίας, σημείωσε ότι το 2019 ανερχόταν σε 399 ευρώ και πλέον φτάνει τα 479 ευρώ.
Είπε επιπλέον ότι το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 34,84 ευρώ.
Οπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια, με τους περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με το καθεστώς αυτό να κερδίζουν έως και τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σύγκριση με το 2019.
Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αύξηση «που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας».
Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, είπε ότι έχουν ρυθμιστεί από το 2012 και τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει αυτή τη ρύθμιση. Οπως πρόσθεσε, όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.
Λοιπά επιδόματα που αυξάνονται μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού
- Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
- Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
- Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
- Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
- Αφερεγγυότητας εργοδότη: Εως 3 μισθοί
- Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων
- Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομισθίων
- Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομισθίων
- Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
- Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
- Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
- Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου
- Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
- Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
- Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
- Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς
Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου ορίζεται στα 780 ευρώ. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού φτάνει στο 9,4%.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είπε επίσης ότι «το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι όμως στις αντοχές των επιχειρήσεων».
Οπως τόνισε, πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1η Απριλίου θα φτάσει τα 780 ευρώ, από τα 650 που ήταν το 2019» σημείωσε και πρόσθεσε: «Από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων».
«Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε.
Ανέφερε επιπλέον ότι η εθνική οικονομία παραμένει σε μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να στηριχτούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».
Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
Δείτε επίσης