ΕΛΛAΔΑ
Αυξημένη η φετινή σοδειά της επιτραπέζιας ελιάς
Σημαντικό το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί από την έλλειψη εργατών γης
SHARE:
Τους 140.000 τόνους υπολογίζεται ότι θα φτάσει η φετινή σοδειά της επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργου Ντούτσια.
Όπως είπε ο κ. Ντούτσιας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «πρόκειται για μια αύξηση στη σοδειά σε σχέση με την περασμένη χρονιά». Χρονιά όμως, που πως επισήμανε «ένα μεγάλο μέρος της ποικιλίας από τη Χαλκιδική, που είναι κυρίως η πράσινη ελιά, είχε χτυπηθεί από το χαλάζι με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της εκεί παραγωγής».
Η ποιότητα της φετινής σοδειάς είναι ιδιαίτερα καλή ενώ οι τιμές, αυτή τη στιγμή, στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 λεπτά το κιλό, ενώ ο μέσος όρος παραγωγής «παίζει» από 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ντούτσια εξαρτάται «κυρίως από το μέγεθος του καρπού».
«Είχαμε πρόβλημα με τους εργάτες γης»
Σημαντικό ήταν το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί από την έλλειψη εργατών γης, πριν ακόμη αρχίσει το μάζεμα της ελιάς. «Τα πράγματα ήταν απογοητευτικά και ο κόσμος είχε άγχος και αγωνία εάν θα μπορέσει να μαζέψει τις ελιές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και πρόσθεσε ότι «όταν τελικά ξεκίνησε η κανονική σοδειά υπήρχαν εργατικά χέρια στη Χαλκιδική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Η έλλειψη εργατών γης είναι ένα πρόβλημα το οποίο αρχικά έγινε εμφανές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς δεν επιτρέπονταν μετακινήσεις εργατών από άλλες χώρες προς την Ελλάδα. «Η πανδημία του κορωνοϊού είχε επιπτώσεις στις "εισαγωγές" εργατών γης από τρίτες χώρες, κυρίως από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» είπε.
Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν ο μοναδικός λόγος καθώς ο κ. Ντούτσιας ανέφερε ότι «πολλοί εργάτες, κυρίως όσοι προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κοιτάζουν" για άλλες χώρες όπου μπορούν να βρουν καλύτερα μεροκάματα».
«Παλιά ερχόντουσαν όλοι να εργαστούν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο πλέον έχει αλλάξει» είπε και συνέχισε ότι «εργάτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και γενικά από τις χώρες που πλέον έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας διαλέγουν να πάνε εκεί που πληρώνονται καλύτερα».
«Πτώση στις εξαγωγές λόγω του κορωνοϊού»
Η πανδημία από το νέο κορωνοϊό που έχει πλήξει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εξαγωγές των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών. Μεγαλύτερη μείωση στις εξαγωγές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ παρατηρήθηκε κυρίως στις ελιές Καλαμών που ανέρχεται στο «60% - 70%».
Η πτώση αυτή όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οφείλεται στο γεγονός πως «οι ελιές Καλαμών απευθύνονται κυρίως στην αγορά του HORECA. Δεν έχει ανοίξει η αγορά λόγω του κορωνοϊού, έχει κλείσει η μαζική εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.».
Αντίθετα, υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση στο ράφι καθώς όπως τόνισε «υπήρξε αύξηση στη ζήτηση, όχι τόσο στην Καλαμών αλλά στις πράσινες ελιές».
Ωστόσο, ο κ. Ντούτσιας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά, εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού χάρη στα νέα εμβόλια. «Εάν η κατάσταση με τον κορωνοϊό σταματήσει βλέπουμε το μέλλον αισιόδοξα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εάν μέχρι τον Ιούνιο έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τα εμβόλια κλπ, η σοδειά του 2021-2022 θα είναι μια σοδειά που θα ομαλοποιεί σιγά-σιγά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».