ΕΛΛAΔΑ

Αυτό είναι το νέο σχέδιο για την αξιοποίηση 36.000 ακινήτων του Δημόσιου

Ήδη δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω του οποίου το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ αναζητούν εκτιμητές για τα συγκεκριμένα ακίνητα

Αυτό είναι το νέο σχέδιο για την αξιοποίηση 36.000 ακινήτων του Δημόσιου

Μπροστά στο στοίχημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας έως 36.000 ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου βρίσκεται το Υπερταμείο που καλείται να ξεπεράσει τις δυστοκίες του παρελθόντος και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 που δημοσιεύτηκε μελέτη για 72.000 ακίνητα της τότε ΚΕΔ (έχει απορροφηθεί από τη σημερινή Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), η οποία αποτιμούσε την αξία τους σε περίπου 300 δισ. ευρώ, ουδείς γνωρίζει το 2024 ακόμα μετά την τελευταία απόπειρα καταγραφής τους, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους, ποια από αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου και ποια είναι η πραγματική αξία τους. Ήδη δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω του οποίου το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ αναζητούν εκτιμητές για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ο διαγωνισμός αφορά τη συμφωνία - πλαίσιο για τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση, αποτίμηση και αξιοποίηση των ακινήτων, ενώ ήδη στον αέρα το διαγωνισμός για την επιλογή Project Management Office για την υλοποίηση της συμφωνίας. Μέσω της συμφωνίας - πλαίσιο, έως εννέα εταιρείες ή κοινοπραξίες θα αναλάβουν την κατηγοριοποίηση και εκτίμηση για τουλάχιστον 1.000 κωδικούς η κάθε μία με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα τριών - τεσσάρων μηνών 7.000 κωδικοί στο σύνολό τους από τις συμμετέχουσες εταιρείες / κοινοπραξίες και 6.500 κωδικοί ανά εταιρεία / κοινοπραξία τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι φάκελοι από τους ενδιαφερομένους προβλέπεται, με βάση την προκήρυξη, να υποβληθούν στις 3 Ιουνίου, ενώ η διάρκεια της συμφωνίας - πλαίσιο αφορά περίοδο 24 μηνών, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη δυνατότητα από το Υπερταμείο να προχωρήσει σε επέκταση, κατ’ ανώτατο, 12 μηνών εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ θα δώσει τη δυνατότητα να αποτιμηθούν πλήρως 6.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 1.000 θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης με ορίζοντα τα δύο-τρία επόμενα χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Δημόσιο θα γνωρίζει για πρώτη φορά με απόλυτη ακρίβεια τα assets που διαθέτει. Από αυτό το σημαντικό έργο μπορούν να προκύψουν και θεματικά clusters ακινήτων.

Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός εγγραφών που αφορά υποδομές, όπως δρόμοι, αεροδρόμια, μη καθορισμένες ζώνες λιμανιών, κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, φυλακές, πάρκα, πλατείες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη « άμεσος στόχος μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για μια ταχύτατη βελτίωση των εργαλείων αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, να θέσουμε υλοποιήσιμα χρονοδιαγράμματα και να εισαγάγουμε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ.».

Για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση όλων αυτών των εργασιών θα δημιουργηθεί μια οργανωτική δομή μέσα στην ΕΤΑΔ αλλά και με συντονισμό από το υπερταμείο, η οποία θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα διασφαλίζει τη διαφανή παρακολούθηση της προόδου και την έγκαιρη παράδοση όλων των παραδοτέων.

Σημειώνεται ότι το έργο, το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ – υπό τη νέα Διοίκηση της Ηρούς Χατζηγεωργίου- και κατόπιν από το Δ.Σ. του Υπερταμείου, εκτελείται από κοινού από το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ, η οποία είναι 100% θυγατρική του Ομίλου ενώ έχει υπογραφεί ΜoU μεταξύ των 2 εταιριών για την ισότιμη συμμετοχή τους στον προϋπολογισμό.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

Mεχρι στιγμής ο θησαυρός έχει αποδειχτεί ...άνθρακας. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου προχώρησε σε πιλοτική μελέτη για 500 ακίνητά της, από την οποία προέκυψε ότι στο 47% των περιπτώσεων υπήρχαν σοβαρά θέματα, αφού δεν μπορούσε να εντοπιστεί ούτε καν η ακριβής τοποθεσία των ακινήτων. Για τα 350 ακίνητα δεν υπήρχαν καν τίτλοι και η διοίκηση της ΕΤΑΔ δεν μπορούσε να τους εντοπίσει. Για τα υπόλοιπα 150 ακίνητα ξεκίνησε η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων για την αξιοποίησή τους, χωρίς αποτέλεσμα.

Παράλληλα, σημαντικός είναι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν καταπατηθεί και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, ενώ ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων υπόκειται σε εξαιρέσεις και περιορισμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων του Δημοσίου αντιμετωπίζουν ζητήματα στο πολεοδομικό τους καθεστώς, αλλά και περιορισμούς δόμησης για δασικούς, περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς, θέματα αιγιαλού, Κτηματολογίου λόγους.

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση