ΕΛΛAΔΑ

«Ασπίδες»: Η φρεγάτα Ύδρα έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα

Η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπεί στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

«Ασπίδες»: Η φρεγάτα Ύδρα έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα

Έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», η φρεγάτα Υδρα.

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού εντάσσεται στην επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Στην περιοχή έχουν σημειωθεί πολυάριθμες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων από τον Οκτώβριο του 2023.
 

 


Η F-452 «Υδρα» ,φρεγάτα πολλαπλών αποστολών τύπου MEKO 200HN, έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ στις 2/3.

 

 

Θα έχει στο «πλευρό» της ακόμη τρία ευρωπαϊκά πλοία: Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-552 Caio Duillio, στο οποίο επιβαίνει ο εν πλω διοικητής της επιχείρησης, τη γαλλική φρεγάτα D-653 Languedoc και τη γερμανική φρεγάτα F-221 Hessen που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Ναύσταθμο της Κρήτης.

«Με τη συμμετοχή στην επιχείρηση δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον. Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα. Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας», είχε αναφέρει ο υπουργός, Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στα στελέχη του πλοίου, κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα λίγο πριν την αναχώρησή της από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου.

Η αποστολή

Περιοχή δράσης, όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, αποτελούν τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Αντεν, η Αραβική Θάλασσα, ο Κόλπος του Ομάν και ο Περσικός.

Κύρια αποστολή της ευρωπαϊκής αρμάδας θα είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων, η συγκέντρωση πληροφοριών για την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στη θάλασσα και η προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι, σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Η Επιτροπή όρισε και τους κανόνες εμπλοκής της επιχείρησης, η οποία έχει αμυντικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως η χρήση των οπλικών συστημάτων των πλοίων θα στοχεύει στην αντιμετώπιση απειλών, πυραύλων και μη επανδρωμένων (αεροσκαφών, επιφανείας και υποβρυχίων) και όχι σε επιθετικές ενέργειες εναντίον των Χούθι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση