Τη μνήμη του σπουδαίου δασκάλου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου επιστήμονα, ομότιμου καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννη Σειραδάκη, που έφυγε πριν από έναν χρόνο από τη ζωή, τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με ένα επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε απόψε διαδικτυακά το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος.
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μία πολυσχιδής προσωπικότητα όπως αυτή του Γιάννη Σειραδάκη βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εγκολπώνοντας μία διεπιστημονική προσέγγιση κατόρθωσε να συνταιριάξει την αγάπη του για τις θετικές επιστήμες με τη φιλοσοφία. Η συμβολή του στη μελέτη λειτουργίας του Μηχανισμού τον Αντικυθήρων αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου ανοίγοντας την εκδήλωση.
Για την παρακαταθήκη του Γιάννη Σειραδάκη, που υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές και συναδέλφους του, μίλησαν πανεπιστημιακοί που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του, ενώ το συμπόσιο που είχε τον τίτλο «Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος» ξεκίνησε με ομιλία του τέως πρόεδρου της Δημοκρατίας, επ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Παυλόπουλου για τις «Κλιματικές θεωρίες μετά τον Αριστοτέλη».
Οι ομιλητές - ανάμεσά τους ο ομ. καθηγητής Φιλοσοφίας του Université libre de Bruxelles και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, επ. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Χρήστος Ζερεφός και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην ευρωβουλευτής ομ. καθ. Φυσικής Γιώργος Γραμματικάκης - παρουσίασαν βασικές πτυχές του Αριστοτελικού έργου στους τομείς της Κοσμολογίας, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Βιολογίας και της Φυσικής, επιχειρώντας να φωτίσουν τα σημεία εκείνα που καθιστούν το έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη απόλυτα επίκαιρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ