ΕΛΛAΔΑ

Άρχισε η επεξεργασία του ν/σ για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Bουλή: Άρχισε η επεξεργασία του ν/σ για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

No profile pic

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με το οποίο κυρώνεται η τροποποίηση της Σύμβασης Δωρεάς, μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας.

Οι τροποποιήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, στην υλοποίηση πενταετούς επιστημονικού προγράμματος που περιλαμβάνει και την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, για την ενίσχυση του τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας, παρέχοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης τη μελέτη και ανακατασκευή – ανακαίνιση, εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού του υφιστάμενου κτιρίου, που βρίσκεται στο χώρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για τις ανάγκες στέγασης του ανωτέρω προγράμματος και χρηματοδοτείται η ανακατασκευή και η λειτουργία του Πρότυπου Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την ψυχική υγεία, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους και τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Με το νομοσχέδιο προωθούνται και άλλες διατάξεις που, μεταξύ άλλων, αφορούν:

 

– στην προσαύξηση του ορίου ηλικίας κατά δύο έτη για την επιτρεπτή διενέργεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

– στη δυνατότητα ίδρυσης φορέων παροχής υγείας και από κοινωφελή ιδρύματα κατ΄εφαρμογή των διατάξεων για τους ιδιωτικούς φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

– στη δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικού αρχείου παροχής υπηρεσιών υγείας

– στη διαδικασία εισαγωγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, φαρμάκων, για τα οποία έχει εκδοθεί από τον Ε.Ο.Φ. άδεια έκτακτης εισαγωγής

– στην παράταση έως τις 30/9/21 των συμβάσεων των ιατρών του Ε.Ο.Δ.Υ.

– στη σύναψη συμβάσεων για την υλοποίηση της πράξης δημιουργίας δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού, από πρόσωπα – πιθανά κρούσματα.

– στη διαδικασία της αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες

– στην εισαγωγή ρύθμισης για την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου συνταγογράφησης για τη χορήγηση σκευασμάτων ναρκωτικών ουσιών, από τα φαρμακεία.

Κατά την συζήτηση, επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας, υπογράμμισε ότι “το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εμφορούμενο από την αγάπη στο συνάνθρωπο, καταδεικνύει τη συνέχεια της παράδοσης των μεγάλων ευεργετών, της ευεργεσίας και προσφοράς προς το έθνος”. Η έμπρακτη ενίσχυση της δημόσιας υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, διαφαίνεται από την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν το χώρο της υγείας και συνιστούν μια ουσιαστική επένδυση για το μέλλον της χώρας μας. “Η υλοποίηση των δωρεών στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Πρωτοβουλία για την Υγεία’, συμβάλλει σε διαρκείς αλλαγές που έχουν τη δυναμική να ωφελήσουν την κοινωνία συνολικά. Η νέα ‘Πρωτοβουλία για την Υγεία’ περιλαμβάνει μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές σε όλη την επικράτεια, στην ενίσχυση των αεροκομιδών του ΕΚΑΒ, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς, και σε εκπαιδευτικές δράσεις”, είπε ο Ζήσης Τζηκαλάγιας.

“Το Ίδρυμα διαθέτει τη χρηματοδότηση και τις διαδικασίες αγοράς και κατασκευής, όμως δεν έχει καμία απαίτηση ως προς τη λειτουργία των έργων, τα οποία περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για το Ίδρυμα. Παραφωνία, βέβαια, αποτελεί η δική σας πρωτοβουλία, για μετατροπή του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων της Κομοτηνής, από δημοσίου χαρακτήρα σε ιδιωτικού δικαίου”, παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης. Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πανδημία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, 16 μήνες μετά την εκδήλωσή της, είναι απογοητευτική, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον τομέα της επιδημιολογικής επιτήρησης, για συνταγογράφηση μοριακών και rapid tests και αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι τροποποιήσεις των Συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι σε θετική κατεύθυνση και συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση των υποδομών υγείας του εθνικού συστήματος υγείας, είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, σημειώνοντας όμως, ότι η αξιοποίηση των δωρεών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική Πολιτεία, είτε πρόκειται για δωρεά του μεγέθους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και άλλων μεγάλων ιδρυμάτων, είτε πρόκειται για δωρεές ιδιωτικών εταιρειών και φυσικών προσώπων, που προέκυψαν με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναφερόμενος στη δυνατότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων να ιδρύουν φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο Ανδρέας Πουλάς προειδοποίησε ότι “η αποδυνάμωση του ΕΣΥ, δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες κερδοσκοπίας και στον ιδιωτικό τομέα”.

“Η ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, που την περίοδο της πανδημίας αναδείχθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο. Εξάλλου τα χρήματα που διαθέτει το Ίδρυμα, αποτελούν στην ουσία ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών. Σταγόνα στον ωκεανό, που προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον απλήρωτο χρόνο εργασίας τους που δημιουργούν τα κέρδη”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και πρόσθεσε: “Οι δωρεές αποτελούν το άλλοθι και το αντάλλαγμα των καπιταλιστών, για να συνεχίζουν και να αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να εμπορευματοποιούν τις λαϊκές ανάγκες”.

“Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι βασική επιδίωξη κάθε ευνομούμενου κράτους, και εμείς, ως Ελληνική Λύση, έχουμε δηλώσει από την αρχή της πανδημίας ότι χρειάζεται να τεθεί ως προτεραιότητα η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, η οποία είναι κατά πολύ υποδεέστερη των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών”, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου – και επισήμανε: “Εκτός του νοσοκομείου της Κομοτηνής, υπάρχουν δεκάδες νοσοκομεία ανά την ελληνική επικράτεια που έχουν τρομερά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο παρέμειναν, αλλά διογκώθηκαν”.

“Αναγνωρίζουμε, ότι οι ανάγκες που καλύπτει η παρούσα επικαιροποίηση της σύμβασης, είναι πραγματικές”, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία όμως επισήμανε: “Είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί ενώ είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι παρέχονται ως δωρεά κάποια αναγκαίοι πόροι για να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο χώρος της υγείας, είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στη λογική του outsourcing, δηλαδή της εξωτερικής ανάθεσης. Σε έναν τομέα όπως η υγεία, που είναι κατ’ εξοχήν συνταγματική υποχρέωση του κράτους, το outsourcing είναι μια επικίνδυνη λογική, που δεν πρέπει να συνηθίσουμε”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση