ΕΛΛAΔΑ
ΑΠΘ: Παρουσιάστηκε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής
Eίναι συνολικής διάρκειας έξι ετών, με μέγιστο αριθμό ξένων φοιτητών ανά έτος τους 60 και ετήσια δίδακτρα ύψους 12.000 ευρώ.
SHARE:
Με θετικές ενδείξεις ως προς τη ζήτηση που θα εκδηλώσουν αλλοδαποί αριστούχοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διεκδικήσουν μία θέση στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ξεκινά από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το πρώτο αγγλόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Ιδρύματος.
Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε σήμερα επισήμως από τους συντελεστές του σε διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, είναι συνολικής διάρκειας έξι ετών, με μέγιστο αριθμό ξένων φοιτητών ανά έτος τους 60 και ετήσια δίδακτρα ύψους 12.000 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών που απέσπασε πιστοποίηση από την ΕΘΑΕΕ και άριστη βαθμολογία από διεθνείς αξιολογητές. Συνολικά περισσότεροι από 700 διδάσκοντες θα το στελεχώσουν, με τη συμμετοχή των 350 μελών ΔΕΠ του Τμήματος να είναι σχεδόν καθολική. Η εκστρατεία προώθησής του στο εξωτερικό, ώστε να γίνει γνωστό στους πιθανούς ενδιαφερόμενους, έχει ήδη ξεκινήσει, και επικεντρώνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, ειδική πρόνοια θα υπάρξει από το ΙΚΥ για τη χορήγηση υποτροφιών.
«Είναι μια πραγματικά πολύ μεγάλη επιτυχία για την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος και για το ίδιο το Αριστοτέλειο», τόνισε η υπουργός Παιδείας, συγχαίροντας το Αριστοτέλειο, «που αξιοποίησε το νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσει σε αυτήν την εμβληματική ίδρυση του αγγλόφωνου προγράμματος της ιατρικής, που σκοπεύει να προσελκύσει φοιτητές από όλον τον κόσμο». Πρόσθεσε, δε, ότι στην ίδια κατεύθυνση ενίσχυσης της εξωστρέφειας του εκπαιδευτικού συστήματος «η χώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα των European Universities», ενώ «ταυτόχρονα τρέχουν προγράμματα συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκίνησε σε θεσμικό επίπεδο συνεργασία, και μία συνεργασία που ξεκινάει με κινεζικά πανεπιστήμια».
Για «ορόσημο στην ιστορία του Αριστοτελείου και εμβληματική πρωτοβουλία εξωστρέφειας» έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, διαβεβαιώνοντας πως το αγγλόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής «θα προσφέρει στους αλλοδαπούς φοιτητές εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων», αναδεικνύοντας περαιτέρω το ερευνητικό έργο του επιστημονικού δυναμικού στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Γνωστοποίησε δε ότι ήδη 2-3 ακόμη Τμήματα του ΑΠΘ ξεκινούν διαδικασίες για την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, οι οποίες αναμένεται να ωριμάσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.
«Είναι μεγάλη μέρα για το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ ύστερα από μία προσπάθεια που κράτησε αρκετούς μήνες και στην ουσία διερμηνεύει τις προθέσεις των καθηγητών του τμήματος εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, εξηγώντας ότι «όσα παρουσιάζουμε σήμερα για το αγγλόγλωσσο είναι ακριβώς όσα προσφέρουμε και στο ελληνόγλωσσο, όλες οι υπηρεσίες, οι θεσμοί και υποδομές, είναι αυτά που προσφέρουμε ως δημόσιο πανεπιστήμιο στον Έλληνα φοιτητή».
Σε ό,τι αφορά το διδακτικό προσωπικό που θα στελεχώσει το πρόγραμμα ο καθηγητής Ιατρικής, Στέφανος Τριαρίδης διευκρίνισε ότι «είναι τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, και υπήρξε ενθουσιασμός και μαζική συμμετοχή στο εγχείρημα, είναι επιπρόσθετα τα μέλη που στελεχώνουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και είναι τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, οι ακαδημαϊκοί μας υπότροφοι, οι ομότιμοι, αλλά έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διδάξουν και επισκέπτες καθηγητές ιδίως από τη μεγάλη πρωτοβουλία του τμήματος ιατρικής το Hellenic Diaspora Medical Forum και πολλοί προερχόμενοι από το πανεπιστήμιό μας αλλά και ερευνητές ανεβάζοντας το σύνολο των διδασκόντων σε 700». Σε ό,τι αφορά τη σχέση του νέο προγράμματος με το ελληνόγλωσσο ο κ.Τριαρίδης διευκρίνισε πως η ίδρυση του αγγλόγλωσσου δε συνιστά νέο τμήμα, αλλά επέκταση του υπάρχοντος, ενώ «τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να κάνουν ένα μικρό ποσοστό διδασκαλίας στο αγγλόφωνο αφού πρώτα έχουν καλύψει τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις τους στο ελληνόφωνο».
Σχετικά τις χώρες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, Νίκος Φόρογλου σημείωσε: «Εμείς κοιτάμε τόσο στην Eυρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Ρωσία αλλά και στην Αμερική Καναδά και Αυστραλία. Έχουμε ξεκινήσει μία διαδικτυακή ενημερωτική εκστρατεία, θα αξιοποιήσουμε όλες τις διαύλους επικοινωνίας των Υπουργείων Εξωτερικών και Πιαδείας, έχουμε ξεκινήσει ενημέρωση ιδρυμάτων, ενώσεων και συλλόγων της αλλοδαπής, σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε σε σχετικές εκθέσεις διεθνών σπουδών και σε ανάλογες εκδηλώσεις της αλλοδαπής, ενώ σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί η ιστοσελίδα του προγράμματος www.aristolemedical.edu.gr». Εκτός από τα κριτήρια επιλεξιμότητας που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι φοιτητές θα αξιολογηθούν μέσω εξετάσεων, οι οποίες θα προσμετρώνται σε ποσοστό 50%, ενώ 30% θα μετρήσει η προσωπική συνέντευξη και 20% το βιογραφικό και η γενικότερη εικόνα. Οι πρώτες εισαγωγικές διαδικτυακές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουλίου και στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 .
Σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών ο καθηγητής Ιατρικής, Πρόδρομος Χυτήρογλου ανέφερε ότι «θα περιλαμβάνει 6 έτη σπουδών στις ίδιες εγκαταστάσεις και στα ίδια νοσοκομεία με το ελληνόγλωσσο». «Τα δύο πρώτα έτη θα εκπαιδεύονται στις βασικές βιολογικές επιστήμες - μακροσκοπική και μικροσκοπική ανατομική, την ιατρική φυσική και πληροφορική. Στα επόμενα τρία έτη θα πραγματοποιείται η κλινική και κλινικοεργαστηριακή τους εκπαίδευση και στο τελευταίο έτος θα γίνεται η κλινική τους άσκηση», ανέφερε.
«Μέσα από δράσεις δημόσιας διπλωματίας θα αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο και δυνατότητα μέσα από πρεσβείες, προξενεία και πεντάγλωσσες ιστοσελίδες, ώστε οι μελλοντικοί ομνύοντες τον όρκο του Ιπποκράτη να κλείνουν την Ελλάδα στην καρδιά τους», ανέφερε ο ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ, Περικλής Μήτκας επισήμανε ότι η πιστοποίηση που έλαβε το ξενόγλωσσο πρόγραμμα της Ιατρικής του ΑΠΘ ήταν μία διαδικασία που «έγινε για πρώτη φορά σε ξενόγλωσσο πρόγραμμα ελληνικού πανεπιστημίου και έγινε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων του εξωτερικού, συναδέλφους από πανεπιστήμια από χώρες όπως η Σουηδία, η Αμερική, πήγε εξαιρετικά και μάλιστα ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι με χαρά θα έλθει και ο ίδιος αν του ζητηθεί να διδάξει».
Σε ό,τι αφορά τις υποτροφίες ο πρόεδρος του ΙΚΥ, Μιχάλης Κουτσιλιέρης γνωστοποίησε ότι «έχουμε προτείνει στο υπουργείο για τη νέα περίοδο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που είναι με συγχρηματόδοτηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθιερωθούν 50 υποτροφίες ειδικά για ξενόγλωσσα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων», ενώ «έχουμε σκεφτεί ένα πρόγραμμα γέφυρα με ΑΠΘ [...] ώστε μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό ή αποθεματικά του ΙΚΥ ένας αριθμός θέσεων να μπορεί να ενισχυθεί σε αυτή την πρώτη φάση, για να καταστεί δυνατό το ξεκίνημα του προγράμματος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ