ΕΛΛAΔΑ
Αποκαλύφθηκε η δράση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας και revenge porn!
Από 5 έως 35 ευρώ ήταν τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι «ενδιαφερόμενοι» προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε «κλειδωμένα» κανάλια και υπερσυνδέσμους.
Τουλάχιστον 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 10 ενήλικα εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn) μέσω διαδικτύου, είχαν πέσει στα «δίχτυα» μελών κυκλώματος που διακινούσε υλικό σεξουαλικού περιεχομένου μεταξύ των οποίων και εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων.
Από 5 έως 35 ευρώ ήταν τα χρηματικά ποσά που κατέβαλλαν οι «ενδιαφερόμενοι» προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε «κλειδωμένα» κανάλια και υπερσυνδέσμους.
Οι δράστες
Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ανά την ελληνική επικράτεια, από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την κωδική ονομασία «Συγκοινωνούντα Δοχεία», ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 32 ατόμων ανάμεσά τους και ένας αλλοδαπός. Εξι από αυτούς συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και σε βάρος τους σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία μέσω διαδικτύου.
Η πολύμηνη έρευνα οδήγησε τους άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην Αχαΐα και συγκεκριμένα σε Πάτρα και Αίγιο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στην Πάτρα συνελήφθη 33χρόνος, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα και παραπέμφθηκε στο αρμόδιο ανακριτή, ενώ στον Αγιο Κωνσταντίνο Ροδοδάφνης έγινε έρευνα στο σπίτι εμπλεκόμενου στην υπόθεση.
Οι «έφοδοι» των αστυνομικών κλιμακίων από την Αθήνα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα με τα αιτήματα για συνδρομή που υπεβλήθησαν στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών και του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, να περιορίζονται σε συγκεκριμένες ενέργειες. Χαρακτηριστική, κατά πληροφορίες της «Π», είναι η περίπτωση του Αιγίου, όπου οι αστυνομικοί κατά την άφιξή τους το μόνο που ζήτησαν ήταν να διασφαλιστεί η παρουσία εισαγγελέα – πταισματοδίκη σε σημείο που υπέδειξαν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση
Έρευνες και πειστήρια
Από τις 16 έως και τις 26 Ιουνίου, έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια κατηγορούμενων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο). Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 32 κινητά τηλέφωνα, 39 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, 3 USB, κάρτες μνήμης, 11 φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ.
Η «Παγίδευση»
Οι κατηγορούμενοι ως χρήστες του διαδικτύου διατηρούσαν πρόσβαση σε διακομιστές (servers) δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο εγχώριου και διεθνούς υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων και ενηλίκων.
Για να προσελκύσουν περισσότερους «πελάτες» δεν δίσταζαν να δημοσιεύουν ακόμα και τα ονόματα , αλλά και την πόλη κατοικίας των θυμάτων.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατηγοριοποιούσαν το υλικό σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα, παρέχοντάς τους τη «δυνατότητα» να τα εκβιάσουν, είτε αποσπώντας τους χρήματα, είτε ζητώντας τους επιπλέον υλικό.