ΕΛΛAΔΑ
Από αναλύτρια δεδομένων, έγινε κεντήτρια εργόχειρων
Τα περισσότερα σχέδιά της είναι καλλιγραφικά μηνύματα, με φράσεις που αποπνέουν αισιοδοξία.
SHARE:
Όταν περνούσε την πύλη του πανεπιστημίου για να σπουδάσει ανάλυση δεδομένων, η Υλένια Ορφανίδου δεν φανταζόταν ότι τελειώνοντας τη σχολή της και κάνοντας το μεταπτυχιακό της θα κάνει στροφή 180 μοιρών στην επαγγελματική της ζωή και θα αφήσει τους αριθμούς για να πιάσει τις ...βελόνες. Οι πίνακες και οι αναλύσεις έδωσαν τη θέση τους στις κλωστές και τους μουλινέδες και τα κιτ της με τα πρώτης ανάγκης υλικά κεντήματος σαρώνουν στην Ελλάδα.
Μια φορτωμένη περίοδος άγχους ήταν η αρχή για την ...πλεκτική περιπέτεια της νεαρής Θεσσαλονικιάς. Όπως λέει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η ενασχόλησή της με το κέντημα ξεκίνησε ως αποφόρτιση. Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ένταση της καθημερινότητας, έπιασε τα απλά σχέδια και την παραδοσιακή σταυροβελονιά.
«Από τα σχέδια της γιαγιάς γρήγορα προχώρησα σε άλλο επίπεδο και ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή ένιωσα πως είναι ολόδικό μου. Επειδή πάντα ζωγράφιζα, έκανα και τα δικά μου σχέδια, τα οποία στη συνέχεια τα κεντούσα. Όταν είδα πως η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν μεγάλη, έκανα το επαγγελματικό βήμα πριν από τρία χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο, που έγινε πιο δημοφιλές το κέντημα στην Ελλάδα, νιώθω πως δικαιώθηκα για την επιλογή μου, να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα», δηλώνει η κ. Ορφανίδου.
Το κιτ κεντήματος της Υλένιας Ορφανίδου είναι στην ουσία ένα κουτί με όλα τα απαραίτητα υλικά. Ένα τελάρο κεντήματος, ένα κομμάτι ύφασμα με το σχέδιο, κλωστές ή μουλινέδες, βελόνες, ένα βιβλίο με αναλυτικές οδηγίες που έχει γράψει η ίδια αλλά και φωτογραφίες, όπου παρουσιάζεται βήμα βήμα, με διαφορετικές τεχνικές, η διαδικασία ώστε να φτιάξει κάποιος το δικό του κέντημα.
«Ο καθένας έχει τον δικό του χρόνο για τη δημιουργία- κέντημά του, γιατί διαφέρει και ο χρόνος που διαθέτει κάποιος για να αφοσιωθεί στο εργόχειρό του. Όπως μου λένε όσοι το έχουν δοκιμάσει, είναι μια χαλαρωτική διαδικασία, ειδικά όταν έχεις τελειώσει τη δουλειά με πιεστικούς ρυθμούς, μπορείς να πιάσεις το κέντημα και να νιώσεις πόσο δημιουργικό είναι. Εξάλλου, γενικά ό,τι φτιάχνουμε με τα χέρια μας, μας δημιουργεί μια ωραία αίσθηση γιατί το φτιάξαμε μόνοι μας», σημειώνει η Υλένια Ορφανίδου.
Όσο για τις ηλικίες αυτών που παραγγέλνουν στο σπίτι το κουτί κεντήματος, είναι ευρύ το φάσμα και καλύπτει τόσο μικρούς όσο και μεγάλους. Αρκετοί είναι οι νεαροί που δεν έχουν κεντήσει ποτέ ή έχουν δοκιμάσει μια φορά με τη γιαγιά τους και θέλουν τώρα να το μάθουν και επίσης τεράστιο ενδιαφέρον δείχνουν και οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που κεντούσαν παλιότερα σταυροβελονιά ή μονοβελονιά και δοκιμάζουν νέες τεχνικές με τα κουτιά της Υλένιας.
Τα περισσότερα σχέδιά της είναι καλλιγραφικά μηνύματα, με φράσεις που αποπνέουν αισιοδοξία. Όσο για τις σπουδές της, όπως λέει, τις είναι χρήσιμες για την τωρινή της δουλειά. «Η ανάλυση με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Έχοντας μια δική μου επιχείρηση, οι γνώσεις στα μαθηματικά και η λογική σκέψη είναι τεράστιο πλεονέκτημα, γιατί είναι μεν δημιουργικό το επάγγελμά μου το τωρινό, αλλά είναι επιχείρηση», δηλώνει, όποτε το ανεβατό κέντημα συνδυάζεται με το ...«κατεβατό» των μαθηματικών που έχει στο γνωστικό της πεδίο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ