ΕΛΛAΔΑ

Αντίθετοι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο νομοσχέδιο για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

No profile pic

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εξέφρασαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

   Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί «μια υπεραρχή- "τέρας" (ΑΠΑ), δήθεν ανεξάρτητη», αποκόπτει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) από το Δημόσιο και αρνείται να υλοποιήσει τον ψηφισμένο νόμο 4146/2013.

   Η Ένωση ζητά συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και τους αρμόδιους παράγοντες, προσμένοντας άμεση ανταπόκριση, υποστηρίζοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις».

   Ειδικότερα οι Ελεγκτές ζητούν η ΑΠΑ να έχει μόνο εποπτικές αρμοδιότητες και ο διοικητής και τα μέλη της να επιλέγονται με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας.

   Επίσης, η ΥΠΑ να αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία με αρμοδιότητες αποκλειστικά και μόνο παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, διοικητική, οικονομική και περιουσιακή αυτοτέλεια και αυτοτελή προϋπολογισμό, ισολογισμό, απολογισμό.

   Ακόμη οι Ελεγκτές διεκδικούν όλα τα χρήματα που αποδίδονται από το EUROCONTROL να εισπράττονται από την ΥΠΑ, να τα διαχειρίζεται η ΥΠΑ, να καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο ανάγκες της αεροναυτιλίας και τυχόν υπόλοιπα να παραμένουν στον ειδικό αποθεματικό λογαριασμό της ΥΠΑ, για την κάλυψη της μείωσης των εσόδων του Παρόχου σε περιόδους τυχόν αιφνίδιας μείωσης της αεροπορικής κίνησης.

   Η ΕΕΕΕΚΕ αντιτίθεται και στη διαμόρφωση του σχεδίου επιδόσεων από την ΑΠΑ, ζητώντας οι ελεγκτές να είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την εισήγηση και κατάρτιση του σχεδίου.

   Τέλος ζητούν κατοχύρωση των αποδοχών τους για τα έτη 2020, 2021 ενόψει της «αιφνίδιας και ραγδαίας μείωσης της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού», με κάλυψη των δαπανών από τον αποθεματικό του Ειδικού Λογαριασμού της ΥΠΑ, ο οποίος, με βάση στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επαρκεί για να καλύψει τα κονδύλια αυτά.

   «Η ανάγκη στήριξης της αεροναυτιλίας είναι επιτακτική, καθ' όσον αποτελεί κρίσιμη υποδομή για τη χώρα και πυλώνας στήριξης του Τουρισμού», υπογραμμίζουν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση