ΕΛΛAΔΑ

Αντιδράσεις στα σενάρια «εισόδου με 6 ευρώ» στον Όλυμπο

Διευκρινίσεις από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

No profile pic

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα σχετικά με το σενάριο θέσπισης εισιτηρίου στον Όλυμπο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως οι αρμόδιοι φορείς φέρεται να εξετάζουν τον ενδεχόμενο εισιτηρίου 6 ευρώ ανά άτομο/την ημέρα και 12 ευρώ για τα ΙΧ για τη διέλευση, την επίσκεψη, την εκπαίδευση, την έρευνα, την επαγγελματική δραστηριότητα, την ορειβασία και την ερασιτεχνική θήρα, στο βουνό του Ολύμπου.

Μετά τις αντιδράσεις, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) προχώρησε σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ώριμο σχέδιο απόφασης, αλλά συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων και η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης, προσθέτοντας ωστόσο πως η καθιέρωση εισιτηρίου συνιστά χρήσιμο εργαλείο προστασίας των οικοσυστημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».

 

Φωτογραφία: eurokinissi

Πηγή:Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση