ΕΛΛAΔΑ

Ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας το Πάσχα – «Δεν είναι απλή γρίπη» λένε οι ειδικοί

Τα τρία βασικά καθήκοντα των πολιτών

Ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας το Πάσχα – «Δεν είναι απλή γρίπη» λένε οι ειδικοί

Για την πορεία της πανδημίας, τα εμβόλια αλλά και την άρση των μέτρων από 1η Μαΐου, μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Ο κ. Παυλάκης μίλησε για την άρση των μέτρων και τους προβληματισμούς των ειδικών.

«Ανησυχώ για το Πάσχα γιατί περιμένουμε έξαρση. Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση και είχαμε 82 νεκρούς. Ο ιός είναι εδώ, τα νούμερα που βγαίνουν για τους άλλους δείκτες εκτός από τις εισαγωγές και τους θανάτους είναι ότι τα περισσότερα δεν καταγράφονται. Τα εμβόλια ας είναι καλά και οι προηγούμενες μολύνσεις που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις.

Το long Covid και η χρόνια κούραση, είναι επιπτώσεις μετά την πρώτη και δεύτερη μόλυνση», ανέφερε αρχικά.

«Ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.

Τι είπε για την Σανγκάη

Για την έξαρση της πανδημίας στη Σανγκάη, ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, «χτυπούσε» τους νέους, τώρα τους πιο μεγάλους.

«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο «παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων», και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κόνγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. άν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση», συνέχισε μιλώντας για την έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μην μολυνθούν γιατί ο ιός είναι κακός, να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο», κατέληξε λέγοντας ο κ. Παυλάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση