Αμφιλεγόμενες οι απόψεις για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών

Newsroom
Newsroom

Αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι.

Αμφιλεγόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών, σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών, διαπιστώνει μια νέα έρευνα της Kaspersky, η οποία ρίχνει φως σε βασικούς ψηφιακούς μύθους και προκαταλήψεις και τη στάση των καταναλωτών.

Η έρευνα “Excitement, Superstition and great Insecurity - How global Consumers engage with the Digital World” δείχνει ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι. Για παράδειγμα, σήμερα το 49% των χρηστών θεωρεί ότι, καλύπτοντας τη webcam των ψηφιακών συσκευών του, διατηρεί το απόρρητο. Ταυτόχρονα, το 40% εμπιστεύεται τις λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του.

Παρά τις δεκαετίες χρήσης ψηφιακών συσκευών και την αναγνώριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πραγματική και κρίσιμη ανησυχία, η διάκριση μεταξύ του τι είναι ασφαλές και τι όχι εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες μπορεί να είναι αντιφατικοί στις ψηφιακές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στο ψηφιακό απόρρητο”, αναφέρει η έκθεση. 

Από τη μία πλευρά, οι μισοί χρήστες πιστεύουν ότι η κάλυψη της webcam στις συσκευές είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του απορρήτου του. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί (44%) παίζουν διαδικτυακά mini-games και κάνουν τεστ για διασκέδαση, στέλνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε αναξιόπιστες πηγές, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμπλέκοντας τους φίλους τους σε αυτήν την απρόσεκτη πυραμίδα ανταλλαγής δεδομένων. 

Ανησυχίες και μύθοι

Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από το σύνολο των χρηστών ανησυχούν ότι οι voice assistants μπορεί να ακούν και να συλλέγουν συνεχώς προσωπικές πληροφορίες. Σε απάντηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) βάζει τη συσκευή του σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια σημαντικών ιδιωτικών συνομιλιών. 

Παράλληλα, το 40% των χρηστών πιστεύει λανθασμένα ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης, τους καθιστά εντελώς αόρατους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 24% είναι πρόθυμο να κάνει κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. 

“Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλά ενημερωμένης προσέγγισης για την ψηφιακή ασφάλεια και το ψηφιακό απόρρητο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια κριτική νοοτροπία, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επαληθευμένες πηγές και γεγονότα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοείτε τεχνικές και μύθους που δεν έχουν αποδειχτεί”, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας, συστήνοντας την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας, που προσφέρει ισχυρή προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών και κινδύνων.

Φωτογραφία από fancycrave1 via Pixabay

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ