ΕΛΛAΔΑ

ΑμεΑ: Με σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας η δωρεάν πρόσβαση σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

ΑμεΑ: Με σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας η δωρεάν πρόσβαση σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Ένα ακόμη βήμα για την ισότιμη πρόσβαση, την ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, πραγματοποιήθηκε με την παραμετροποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πλέον, οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με ένα απλό σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας τους, έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου. Με τον ίδιο τρόπο εισέρχεται και ο συνοδός, όπου αυτό προβλέπεται βάσει του κλιμακίου αναπηρίας.

Όπως επισημαίνει η υπουργός, Λίνα Μενδώνη: «Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνολικά για την Κυβέρνηση η καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά. Αποτελεί δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας, καθώς ο Πολιτισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Στο πλαίσιο μιας χωρητικής κοινωνίας και της ισότιμης πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στον Πολιτισμό δημιουργήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των ΑμεΑ και παράλληλα λειτουργεί ως Κάρτα Πολιτισμού. Επαναφέρουμε την Κάρτα Πολιτισμού, η οποία θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας παρέχει το δικαίωμα στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους να έχουν πρόσβαση στους χώρους Πολιτισμού, με αξιοπρέπεια-χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η επί τόπου πιστοποίηση της αναπηρίας τους- και την ελεύθερη είσοδό τους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία. Παράλληλα, προωθούμε την επέκταση της λειτουργίας της Κάρτας στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη. Οι προδιαγραφές λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας διαμορφώθηκαν με την συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με την οποία έχουμε σταθερή και ουσιαστική συνεργασία. Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και οι συνεργάτες της είχαν καταλυτική συνδρομή στην δημιουργία της Κάρτας. Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου και τα στελέχη του Οργανισμού δούλεψαν υποδειγματικά για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί όλους».

H Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και την υλοποίησή της τριάντα χρόνια μετά την θεσμοθέτησή της. Πρόκειται για μία αναγκαία υπηρεσία που λειτουργεί ως ταυτότητα και ως αποδεικτικό της αναπηρίας και διασφαλίζει την πρόσβασή του κατόχου της στις υπηρεσίες και τα αγαθά που δικαιούται. Παράλληλα, τόνισε τις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, τους χώρους πολιτισμού, καθώς και την αγορά εργασίας, αλλά και στο δικαίωμα όλων για καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε τα εξής: «Η πρόσβαση στον πολιτισμό και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν αποτελεί προνόμιο μερικών, αλλά δικαίωμα όλων. Ως Πολιτεία, οφείλουμε να διασφαλίζουμε αυτό το δικαίωμα και την πρόσβαση όλων χωρίς αποκλεισμούς. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε στενά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα, για την διευκόλυνση των συμπολιτών μας, καθώς πλέον οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας δεν χρειάζεται να εκδώσουν εισιτήριο για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, με ουσιαστικές πράξεις, συνεχίζουμε να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας ισότιμης που μας χωρά όλους. Συνεχίζουμε. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση