ΕΛΛAΔΑ

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα για σεξουαλικά εγκλήματα και ανήλικους

Τί ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

No profile pic

Σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική βία κατά ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία σε οποιαδήποτε μορφή ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας μετέχοντας σε ειδική εκδήλωση με θέμα "ατιμωρησία στον 21ο αιώνα" ( Fight Impunity) στην οποία έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν και οι τρείς πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ανακοίνωσε ότι στο εξής το έγκλημα της "αιμομιξίας" δηλαδή της σεξουαλικής συνεύρεσης στενών συγγενών, θα είναι κακούργημα καθώς με την πρόσφατη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019 είχε γίνει πλημμέλημα.

Επίσης ο υπουργός εξήγγειλε δύο σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα (σεξουαλικά και άλλα) κατά ανηλίκων: 

Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.
Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ' έγκληση.
Σε ό,τι αφορά τις ποινές που σήμερα προβλέπονται για εγκλήματα σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας, μετά και τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα το 2019, ο κ. Τσιάρας μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που είχε διοργανώσει το Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία τον πανευρωπαϊκό οργανισμό κατά της ατιμωρησίας και συντόνισε η δημοσιογράφος της "Καθημερινής" Ιωάννα Μάνδρου, προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών του ποινικού κώδικα.

Ειδικότερα, προανήγγειλε περισσότερα χρόνια στη φυλακή κατά δραστών ειδεχθών εγκλημάτων, ληστείες και άλλα, ενώ για τα ισόβια η πρόταση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο για να παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, είναι τα ισόβια πρακτικά να σημαίνουν 20 χρόνια στη φυλακή  αντί τα 16 που είναι σήμερα.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν για τα θέματα της ατιμωρησίας και της ανάγκης του ελέγχου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Επίσης έλαβαν μέρος η βουλευτής Άννα Καραμανλή και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μαρία Γαβουνέλη.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση