ΕΛΛAΔΑ
Αλλαγές σε εξωδικαστικό, πτωχευτικό και ασυλία τραπεζικών στελεχών
Τι προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
SHARE:
Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αλλά και στην υφιστάμενη νομοθεσία για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών που εγκρίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και στο πτωχευτικό δίκαιο προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο ίδιος κράτησε, επίσης, πιο χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κρατικών παρεμβάσεων σε «προβληματικές» επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι η όποια παρέμβαση θα αφορά ζητήματα όπου ευθύνη για τη μη επίλυσή τους έχει η πολιτεία, φέρνοντας ως παράδειγμα εκπρόθεσμη απάντηση πιστωτών σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί ρύθμιση των χρεών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ειδικότερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό «Θέμα 104,6», ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο υπουργείο έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία έχει ως αντικείμενο να εντοπίσει τα σημεία δυσλειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς, όπως υποστήριξε ο υπουργός, «ο νόμος ψηφίστηκε μεν, αλλά πρακτικά αποτελέσματα έχουμε ελάχιστα». Ο ίδιος επίσης πρόσθεσε ότι ενδιαφέρει την κυβέρνηση και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το πρώτο θέμα που του έθεσε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) ήταν αυτό για την ποινική «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις για την αναδιάρθρωση δανείων. «Καταλαβαίνω ότι έχουν δίκιο και ασφαλώς θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για αυτό», υποστήριξε. Σημειώνεται, πάντως, ότι το εν λόγω ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί νομοθετικά το 2017.
Ερωτηθείς για τις βασικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, το οποίο επιδιώκεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφισθεί πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε ότι ο έλεγχος για την αδειοδότηση των εταιρειών θα γίνεται από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Οι εταιρείες οι οποίες θα πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπίζει ο νόμος θα εγγράφονται σε ένα ειδικό μητρώο. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο μητρώο δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (γνωστές ως Big Four), αλλά και μικρότερες. Το Δημόσιο θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να ελέγχει εκ των υστέρων τον φάκελο αδειοδότησης και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού, θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές. Επίσης, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.