Με το Πράσινο Κίνημα θα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις επικείμενες Ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο δραστήριος Έλληνας Ευρωβουλευτής ενώνει τις δυνάμεις του με πράσινο κόμμα της χώρας στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικολογική – πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας.
Ο Αλέξης Γεωργούλης θα συνεισφέρει τα μέγιστα με την εμπειρία του και το πλούσιο Ευρωκοινοβουλευτικό του έργο, καθώς κατάφερε να αναδειχθεί στην 1η θέση από όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, σε κοινοβουλευτική επίδραση, με βάση τη μέτρηση του BCW Influence Index.
Το Πράσινο Κίνημα, εκφράζει την σύγχρονη κυβερνώσα οπτική των “πράσινων πολιτικών”, μακριά από τις περιθωριακές ιδεοληψίες των οικολόγων του παρελθόντος. Με ολοκληρωμένη πρόταση, που εμπεριέχεται στο Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης, το οποίο έχει εγκαίρως παρουσιαστεί και βρίσκεται στη διάθεση όλων των πολιτών.
Το Πράσινο Κίνημα υπογραμμίζει ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την Ε.Ε, αλλά και για τη χώρα μας η οποία έχει να εκλέξει “πράσινο” ευρωβουλευτή από το μακρινό 2009.
Οι δηλώσεις του Κώστας Καλογράνη και του Αλέξη Γεωργούλη
Αμέσως μετά τη συμφωνία της καθόδου του Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη με το Πράσινο Κίνημα, ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του κόμματος Κώστας Καλογράνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Καλωσορίζουμε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη στην κοινή μας προσπάθεια για να εκπροσωπηθεί ο πράσινος χώρος στην επόμενη Ευρωβουλή. Το σημαντικό έργο του στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου όπου συμμετείχε είναι βασικό εχέγγυο για την ποιοτική μας συνεργασία σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων. Ενώ το γεγονός ότι κατάφερε να αναδειχθεί στην 1η θέση από όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, σε κοινοβουλευτική επίδραση, με βάση τη μέτρηση του BCW Influence Index, το αποδεικνύει περίτρανα.
Καλή επιτυχία στον κοινό μας αγώνα.”
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης δήλωσε: “Πριν από πέντε χρόνια, με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη και την στήριξη σας και μου δόθηκε η ευκαιρία, ως Ευρωβουλευτή, με τεράστιο αίσθημα ευθύνης, να προωθήσω και να στηρίξω τον πολιτισμό , με όλα τα μέσα που μου δόθηκαν , όπως και είχα υποσχεθεί προεκλογικά.
Κατά τη διάρκεια των πέντε αυτών ετών της θητείας μου, εργάστηκα σκληρά με τους συνεργάτες μου, ώστε να τεθούν οι βάσεις ενός νέου πλαισίου για τους καλλιτέχνες, την πολιτιστική δημιουργία, αλλά και την ανάδειξη και προστασία της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω, τη συμβολή μας στη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό και για τη Στρατηγική της Ένωσης, όπου ήταν καθοριστική η τροπολογία που περάσαμε για την διεκδίκηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από τρίτες χώρες, όπου είχαμε στο μυαλό μας την ενίσχυση του παγίου αιτήματος της χώρας μας για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής επιτροπής , το 2019, ο πολιτισμός δεν υπήρχε καν ως χαρτοφυλάκιο. Με συνεργασία και σύνθεση, καταφέραμε με κόπο και επιχειρήματα ο πολιτισμός να μπει στην ατζέντα της Ε.Ε.
Στην περίοδο της πανδημίας, όταν η Ε.Ε δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να έχει στις προτεραιότητες της τον πολιτισμό, δώσαμε τη μάχη μας και καταφέραμε τη δέσμευση του 2% από αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όπως καταφέραμε και τον διπλασιασμό των κονδυλίων στο βασικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό “Δημιουργική Ευρώπη”.
Δεν θα ξεχάσω, την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών, και ειδικά της δυσλεξίας. Οι εισηγήσεις και η προσπάθειά μας, έβαλαν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό στα χρόνια που έρχονται.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μου, για την δουλειά της και την στήριξη της αυτά τα χρόνια, που κατάφερε να με αναδείξει στην 38η θέση από τους 705 Ευρωβουλευτές, με βάση τη μέτρηση του BCW Influence Index, σε κοινοβουλευτική επίδραση.
Σήμερα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την συμπόρευσή μου, με το Πράσινο Κίνημα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Είναι στιγμή να αναγνωρίσουμε τη σύνδεση μεταξύ πολιτισμού, περιβάλλοντος και καινοτομίας και να δράσουμε αναλόγως.
Οι προτεραιότητες του πράσινου κινήματος συνδέονται με τις δικές μου, κυρίως στην έμφαση που δίνουν στον πολιτισμό ως γέφυρα άμβλυνσης των διακρίσεων και ως γλώσσα επικοινωνίας.
Πιστεύω στο έργο και στις αξίες του πράσινου κινήματος, οι οποίες συνάδουν με την πρόκληση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ε.Ε.
Ο πολιτισμός είναι στη φύση μας και αυτό είναι ακόμα πιο αληθινό, αν σκεφτούμε ότι ο πολιτισμός και η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, είναι συγκοινωνούντα δοχεία που ενισχύουν το ένα το άλλο, στην επιδίωξη μας για ένα καλύτερο ανθρώπινο μέλλον.
Στη διάρκεια της θητείας μου, ως Ευρωβουλευτής, εργάστηκα ακατάπαυστα για να προωθήσω τις αξίες αυτές. Και τώρα, με τη συμπόρευσή μου με το πράσινο κίνημα, πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα.
Η ενίσχυση του πολιτισμού μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη και την εμπιστοσύνη, που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε!”
Ο Αλέξης Γεωργούλης στην Ευρωβουλή (Σύντομο Βιογραφικό)
Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι Έλληνας ηθοποιός, και πολιτικός. Εκλέχθηκε το 2019 ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκε στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2023, είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.
Στην θητεία του ως Ευρωβουλευτή, ασχολήθηκε κυρίως με θέματα πολιτισμού, νεολαίας και προσβασιμότητας. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού,της Επιτροπής Αναφορών, της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου και τις Ειδικής Επιτροπής για Άτομα με Αναπηρίες.
Πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Ομάδας Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών, μία στρατηγική συμμαχία για τον πολιτισμό, συγκεντρώνοντας υποστήριξη από Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων. Ανέπτυξε την πρωτοβουλία για την ανάληψη δράσης, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και ειδικά της δυσλεξίας.
Ηγήθηκε της εκστρατείας για την ένταξη του Πολιτισμού στα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία ενός αντίστοιχου χαρτοφυλακίου.
Την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 ανέπτυξε έντονη δράση καλώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες να αποδώσουν δίκαια τα έσοδα στους δημιουργούς, λόγω της αύξησης των κερδών κατά τη διάρκεια του lockdown. Οργάνωσε την εκστρατεία για την αφιέρωση του 2% των κονδυλίων ανάκαμψης στον Πολιτισμό, επιτυγχάνοντας τη συγκέντρωση 104 υπογραφών σε επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών μελών. Πάλεψε ενάντια στην προτεινόμενη μείωση του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Creative Europe, εξασφαλίζοντας τελικά τη διπλασιασμό του.
Παράλληλα, άσκησε έντονη πίεση για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, με έμφαση στο άρθρο 18 για τη διασφάλιση δέουσας και αναλογικής αμοιβής των δημιουργών. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του «Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για τον Πολιτισμό», επικεντρωμένος στην υποστήριξη των χωρών της ΕΕ που διεκδικούν την πολιτιστική κληρονομιά τους από τρίτες χώρες. Παράλληλα, αφιέρωσε τις δυνάμεις του, στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου για Καλλιτέχνες και Εργαζόμενους στον Πολιτισμό, πρωτοστατώντας στην υποβολή ψηφίσματος για τη διασφάλιση ελάχιστων προτύπων σε όλη την Ευρώπη για τις αμοιβές, την πρόσβαση σε κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύεται να συνεχίσει την εργασία για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών τους.
Ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις του COVID-19 στους νέους, διεξάγοντας διαβουλεύσεις με φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών, στην Ελλάδα και προωθώντας τροπολογίες στον αντίστοιχο φάκελο, για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, συνέβαλλε στη διαμόρφωση της πρώτης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα videogames, με στόχο την υποστήριξη ενός σημαντικού τομέα για τους νέους και την ενίσχυση της επαγγελματικής τους προοπτικής. Ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της πρώτης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, προάγοντας τροπολογίες που θα συνέβαλαν στην περαιτέρω στήριξη του τομέα, για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των πολιτών.
Ανέλαβε την εκπόνηση του φακέλου για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs), συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός υποχρεωτικού νομικού πλαισίου για την προστασία τους, σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Παρόλο που το έργο του διεκόπη απότομα λόγω της αποχώρησής του από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, οι προσπάθειές του έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα. Την ίδια περίοδο εργάστηκε στον φάκελο για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη. Μέσω διαβουλεύσεων με την Κοινωνία των Πολιτών και διαπραγματεύσεων με άλλους Ευρωβουλευτές, προσπάθησε να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός δεσμευτικού κανονισμού που θα ενισχύει την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.