ΕΛΛAΔΑ
Ακρόπολη: Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τον Ιερό Βράχο
Σκέψεις, προτάσεις, προβληματισμό, έχουν εκφράσει αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
SHARE:
Η δημόσια αντιπαράθεση για την Ακρόπολη λέει περισσότερα για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, παρά για το ίδιο το μνημείο. Ενα σημαντικό έργο αναβάθμισης στον Ιερό Βράχο που στόχο έχει μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες χωρίς να αποκλείει κανέναν, όπως συμβαίνει σε όλα τα εμβληματικά μνημεία του κόσμου, βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Η επιθετική αντιπολιτευτική ρητορική είναι σαφές ότι δεν εκφράζεται με γνώμονα το «καλό του μνημείου», ούτε για να διεξαχθεί μια νηφάλια και χρήσιμη συζήτηση για τα έργα στην Ακρόπολη, αλλά για να προκύψουν πολιτικά οφέλη. Διαφορετικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα είχε αποδεχθεί την προ ολίγων ημερών πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για μια ξενάγηση στο μνημείο από τον ακαδημαϊκό και πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλη Κορρέ, τον αρχιτέκτονα με την πληρέστερη γνώση για το σύνολο των μνημείων στον Ιερό Βράχο. Με την απόρριψη της πρόσκλησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε την ευκαιρία να λύσει πολλές από τις απορίες του. Αλλά μάλλον ποτέ δεν ήταν αυτό το ζητούμενο.
Ενα έργο, πόσο μάλλον ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προφανώς και πρέπει να υφίσταται κριτική. Η κριτική όμως δεν πρέπει να γίνεται ούτε με συναισθηματικούς ούτε με αισθητικούς όρους, αλλά σε επιστημονική βάση. Αυτό ήταν και τα παράπονο του καθηγητή Μανόλη Κορρέ. Το εξομολογήθηκε σε πρόσφατη διαδικτυακή διάλεξη που διοργάνωσαν επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι σέβεται τις αισθητικές διαφωνίες αλλά δεν αποδέχεται τις κατηγορίες περί αλλοίωσης του βράχου. «Αυτά είναι ισχυρισμοί που για να διεκδικούν την προσοχή της κοινωνίας πρέπει να αποδειχθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση πάντως συνεχίζεται. Σκέψεις, προτάσεις, προβληματισμό, έχουν εκφράσει αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS και τον προσεχή Νοέμβριο τα αναστηλωτικά ζητήματα θα εξεταστούν αναλυτικά στο διεθνές συνέδριο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ).
Εν τω μεταξύ, οργανώνονται και οι επόμενες φάσεις των έργων στην Ακρόπολη οι οποίες, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΜΑ, υπαγορεύονται από την ανάγκη να αποκατασταθεί η ανάβαση προς την Ακρόπολη στο σύνολό της, ή σε ικανό για τη χρήση της μέρος, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πρόσβασης του τεράστιου όγκου των επισκεπτών της Ακρόπολης και να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής τους.
Τα έργα αναβάθμισης στην Ακρόπολη εκτελούνται με την ευγενική χορηγία και συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση.