ΕΛΛAΔΑ
Ακιντζί : Ούτε βήμα στο Κυπριακό χωρίς νέα «εντολή»
Δεν πρόκειται να κάνει βήμα στο Κυπριακό πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ξεκαθάρισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί
SHARE:
Δεν πρόκειται να κάνει βήμα στο Κυπριακό πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ξεκαθάρισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Σε περίπτωση που ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, ο Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μία λύση, προσθέτοντας πως όλα όσα ζήσαμε «δείχνουν για ακόμη μια φορά και στις δύο κοινότητες πόσο αναγκαία είναι η λύση».
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Κίπρις ο κατοχικός ηγέτης ρωτήθηκε για το Κυπριακό και ο ίδιος διερωτήθηκε «ποιος και τί είδους εξέλιξη μπορεί να περιμένει στο Κυπριακό, την στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος παλεύει με την πανδημία, την ανθρώπινη απώλεια και ανησυχεί για το αν θα τα βγάλει πέρα;».
Ούτε βήμα στο Κυπριακό
Αυτό ήταν και το σχόλιό του όσον αφορά την αγωγή που κατέθεσε το κόμμα Αναγέννησης εναντίον της απόφασης που πήρε η ψευδοβουλή για την μετάθεση των «προεδρικών εκλογών» στα μέσα Οκτωβρίου και να επιμηκυνθεί η θητεία του στην «προεδρία», με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να κάνει κάποια κίνηση ο Ακιντζί στο Κυπριακό αυτό το διάστημα.
Ο κατοχικός ηγέτης έφερε ως παράδειγμα την «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» και το γεγονός ότι δεν διόρισε εκ μέρους το ένα μέλος εκεί, αλλά έγιναν ρυθμίσεις ώστε η λεγόμενη «επιτροπή» να λειτουργεί χωρίς αυτόν μέχρι τις «προεδρικές εκλογές», λέγοντας πώς, εφόσον έχει αυτή τη στάση, δεν μπορεί να σκεφτεί να κάνει βήμα στο Κυπριακό.
Από τις πρώτες διαπραγματεύσεις του Κυπριακού μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας, και μπορεί να μην βρέθηκε λύση, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια. Οσο το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, είναι αναπόφευκτο να συνεχίζεται και η προσπάθεια για λύση, πρόσθεσε. «Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα: όσο περνάει ο καιρός, ο διαχωρισμός και η διαίρεση ριζώνουν».
Αναφερόμενος στο θέμα των οδοφραγμάτων, ο Ακιντζί είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφάσισαν στις 8 Ιουνίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διελεύσεις για τους Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και για όσους φοιτούν ή βρίσκονται υπό θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές, λέγοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ομαλοποίηση των διελεύσεων μπορεί να γίνει βήμα βήμα.
Το «ευχαριστώ» στον Αναστασιάδη
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι παράλληλα με την επάρκεια των πυροσβεστικών τους οχημάτων και των άλλων μέσων πυρόσβεσης, είναι αναπόφευκτο πλέον να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν και από αέρος και αν δεν μπορούν να έχουν ένα δικό τους πυροσβεστικό αεροπλάνο και ελικόπτερο, χρειάζονται ένα πτητικό μέσο που θα εδρεύει στα κατεχόμενα. «Δεν είναι πάντα εύκολο να μπορεί να έρχεται εγκαίρως από την Τουρκία. Είδαμε στην δεύτερη πυρκαγιά ότι δεν μπόρεσε να έρθει το ελικόπτερο λόγω των αντίθετων καιρικών συνθηκών», πρόσθεσε.
«Ξέρουμε ότι η στήριξη της Τουρκίας σε αυτό τον τομέα είναι συνεχώς δίπλα μας και το δεχόμαστε αυτό με ευχαρίστηση. Όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε ένα δικό μας (πτητικό μέσο) ή τουλάχιστον ένα που να εδρεύει στην βόρεια Κύπρο. Επιπρόσθετα σε όλα αυτά, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο σημεία. Η αλληλοβοήθεια που επιτεύχθηκε με την νότια Κύπρο είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Θέλω να αναφερθώ με ευχαριστίες στην συμβολή του κ. Αναστασιάδη σε αυτό τον τομέα. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να πραγματοποιείται συνεργασία και αλληλοβοήθεια μεταξύ των πλευρών όταν χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το δεύτερο θέμα είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές οι πυρκαγιές προκαλούνται από παραλήψεις, απροσεξίες, δηλαδή από ανθρώπινο λάθος. Ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες όλοι πρέπει να ενεργούν με αυτή την συνείδηση και με περιβαλλοντική ευαισθησία».
Φυσικό αέριο
Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη ο αμοιβαίος τερματισμός των δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο μετά τον Covid-19, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι γνωστό το τι πρέπει να γίνει στην ανατολική Μεσόγειο είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι.
«Πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος με διάλογο, και να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν από τον πλούτο που προβλέπεται ότι υπάρχει κάτω από την θάλασσα τόσο οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, όσο και οι χώρες της περιοχής στο πλαίσιο του δικαίου. Αναμφίβολα ο πρώτος όρος γι’ αυτό είναι να μπορούν να συζητούν το θέμα οι πλευρές. Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεχωρίζει το θέμα της ενέργειας από τις διαπραγματεύσεις και δεν το συζητά μαζί μας. Απορρίπτει και την πρόταση που υποβάλαμε στις 13 Ιουλίου 2019».
Οι εταιρείες που εργάζονται για την ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσαν ότι λόγω του ιού σταμάτησαν τις έρευνές τους μέχρι το 2021, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση δίνει ξανά την ευκαιρία διαλόγου. «Θεωρώ ότι θα είναι καλό τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή μας να αξιοποιηθεί αυτή».
Όχι μόνο ως λαοί της περιοχής, αλλά και ως ολόκληρη ανθρωπότητα πρέπει να ενεργούμε γνωρίζοντας ότι η χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειώνεται συνεχώς στο μέλλον και θα αντικαθίσταται από καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέχισε λέγοντας ότι είναι εμφανές ότι πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και η Κύπρος, που είναι ένα ηλιόλουστο νησί.
Τουρισμός
Ερωτηθείς κατά πόσον οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τουρισμό όπως προγραμματίζουν να κάνουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο Αιγαίο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην Κύπρο μπορούμε να έχουμε επικοινωνία και συνεργασία όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.
«Με παρόμοιες προσεγγίσεις μπορεί βεβαίως να προγραμματιστεί ο τουρισμός της Κύπρου ως σύνολο. Όμως, με τις πραγματικότητες που είναι πολύ καλά γνωστές ενόσω συνεχίζεται το Κυπριακό, αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Και αυτό υπενθυμίζει για άλλη μια φορά σε όλους μας πόσο χρειάζεται και πόσο ζωτική σημασίας είναι για το προσεχές διάστημα η λύση του Κυπριακού σε πολλούς τομείς».
Σημειώνοντας ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα επαναρχίσουν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευκαιρία για λύση θα εμφανιστεί και πάλι με τις προσπάθειες των δύο πλευρών και με την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ. «Αν και οι δύο κοινότητες την υποστηρίξουν και εργαστούν με ειλικρίνεια για ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα, βασισμένο στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, ευρωπαϊκό και διζωνικό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια νέα ζωή με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια». Αν όχι, δυστυχώς σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον,, θα γίνουμε μάρτυρες τα μόνιμης διαίρεσης αυτού του ωραίου νησιού, κατέληξε ο κατοχικός ηγέτης.