ΕΛΛAΔΑ
Αίτημα έφεσης από τον φυγόδικο Παππά - Δεν σκοπεύει να παραδοθεί σύντομα
«Όλες οι αποφάσεις μπορούν να αναθεωρηθούν, αλλά έως τώρα δεν έχω γνώση για αλλαγή προθέσεων…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του, ερωτηθείς εάν ο εξαφανισμένος υπαρχηγός της ΧΑ σκοπεύει να εμφανιστεί σύντομα...
SHARE:
Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί άμεσα -τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό- έστειλε σήμερα ο εξαφανισμένος υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Παππάς, καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξη.
Μάλιστα, ο Παππάς, δια του δικηγόρου του, Περικλή Σταυριανάκη, κατέθεσε αίτημα για έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών ως εκ των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωση.
«Ασκήθηκε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης κι έτσι μαζί με άλλες εφέσεις ανοίγει ο δρόμος για το Εφετείο. Εξακολουθώ να αγνοώ που είναι ο εντολέας μου…» δήλωσε ο κ. Σταυριανάκης και, ερωτηθείς για τον εάν ο Χρήστος Παππάς προτίθεται να παραδοθεί σύντομα, απάντησε: «Όλες οι αποφάσεις μπορούν να αναθεωρηθούν, αλλά έως τώρα δεν έχω γνώση για αλλαγή προθέσεων…».
Την ίδια ώρα, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κατέθεσαν αίτημα για έφεση κατά της απόφασης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, καθώς και οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Κοινή θέση της πολιτικής αγωγής είναι ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες για τις εν λόγω υποθέσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Ειδικότερα, στην υπόθεση Φύσσα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζητούν μεγαλύτερες ποινές για τους συνεργούς της δολοφονίας του μουσικού, οι οποίοι με την απόφαση καταδικάστηκαν από 7 έως 10 έτη κάθειρξη.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου Αμπουσίντ Εμπάρακ, τόσο για το αδίκημα αυτό όσο και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, οι συνήγοροί του, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, επισημάνουν στο αίτημά τους ότι οι επιβληθείσες ποινές «υπολείπονται κατά των ορίων που προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα και δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση του άρθρου 79Π.Κ. για επιβολή δίκαιων και ανάλογων ποινών... Ήδη το δικαστήριο με την τελευταία του απόφαση, η οποία απέρριψε τα αιτήματα ανασταλτικής δύναμης της έφεσης τριών εκ των πέντε κατηγορουμένων, (των Αγριογιάννη, Ευγενικού και Πανταζή, αναγνώρισε έμπρακτα ότι οι ποινές τις οποίες επέβαλε είναι χαμηλές και γι’ αυτό το λόγο, εξισορροπεί το χαμηλό ύψος των ποινών με την άρνηση χορήγησης ανασταλτικής δυνάμεις, η οποία επίσης αναδεικνύει την βεβαιότητα του δικαστηρίου και την έλλειψη κάθε αμφιβολίας για την ενοχή των κατηγορουμένων και για την τύχη της έφεσης που θα ασκήσουν...».
Τέλος, η πολιτική αγωγή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ δήλωσε πως, με την αίτησή της, ζητεί μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο συνήγορος των συνδικαλιστών, Χάρης Στρατής, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την διαδικασία αναδείχθηκε η εγκληματική δράση της ΧΑ και η σχέση της εγκληματικής αυτής πράξης με την ηγεσία. Αν δεν γίνει μετατροπή, θα επέλθει παραγραφή».