ΕΛΛAΔΑ
Αιματηρή ημέρα και στο πεδίο της ακρίβειας: ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας
Οι διαταραχές είναι αναπόφευκτες στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με σιτάρι, προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, γεγονός, που, με την σειρά του, θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.
SHARE:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στα καύσιμα και άλλα είδη, όπως είναι τα σιτηρά.
Νέο ρεκόρ καταγράφει αύριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων – ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ.
Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.
Για την ώρα, η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,96, του ντίζελ στο 1,75 και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,50 λεπτά το λίτρο. Σε ιστορικά ρεκόρ κυμαίνονται και οι τιμές στα σιτηρά, με τις αυξήσεις να ανέρχονται στο 80%.
Οι διαταραχές είναι αναπόφευκτες στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με σιτάρι, προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, γεγονός, που, με την σειρά του, θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.
Στη δεκάδα των κορυφαίων εξαγωγέων σίτου, περιλαμβάνονται ακόμα οι ΗΠΑ (2η θέση), ο Καναδάς (3η θέση), η Γαλλία (4η), ενώ στη δεύτερη πεντάδα βρίσκουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Γερμανία, το Καζακστάν και την Πολωνία.
Στην επόμενη δεκάδα, υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για την κάλυψη ενδεχόμενων ελλείψεων, όπως π.χ. η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία κ.ά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews.gr.
Φωτογραφία: sippakorn yamkasikorn on Unsplash
Δείτε επίσης:
Τουρισμός: Έως 830.000 οι χαμένες αεροπορικές θέσεις φέτος για Ελλάδα από Ρωσία Ουκρανία, Λευκορωσία