Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των κτηνιάτρων αλλά και των εθελοντών για να σώσουν τη μικρή φάλαινα. Δυστυχώς οι εξετάσεις «δείχνουν» το κήτος σε κρίσιμη κατάσταση.
Το πρωί της Παρασκευής, κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», κλήθηκαν από το λιμενικό και μαζί με ειδικό νοσηλευτή από το «Αττικό πάρκο», προσπάθησαν να προσφέρουν στο κήτος τις πρώτες βοήθειες.
«Μένουμε δίπλα, γίνονται συνεχώς έλεγχοι, προσπάθεια χορήγησης ορού έγινε πριν λίγο. Τώρα περιμένουν κάποιο άλλο φάρμακο, σε ενέσιμη μορφή. Παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του, τα ζωτικά του όργανα» λέει η Μάνια Μπίκοφ, μέλος του δικτύου «Αρίων».
«Το συγκεκριμένο κητώδες είναι ένα φαλαινοδέλφινο: ζιφιός. Υπάρχει, λοιπόν, ένα κάταγμα της γνάθου, στο κητώδες και έβγαζε αίμα από το στόμα. Αυτό δεν αποκλείει, ότι μπορεί να έχει και κάποιον ιό morbilli και να είναι αποπροσανατολισμένο. Το σίγουρο είναι ότι έχει βγει έξω για να αναζητήσει βοήθεια» εξηγεί η κτηνίατρος Ευγενία Σκούντζου.
Το φαλαινοδέλφινο μήκους 4,65 μέτρων, εκτός από το σοβαρό τραύμα στο ρύγχος έχει και πολλές εκδορές. Ωστόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από κάποια προπέλα σκάφους.
«Τα χτυπήματα έγιναν καθώς το ζώο βγήκε στις ακτές από τις πέτρες, δεν δείχνουν δηλαδή ότι τα χτυπήματα το έχουν οδηγήσει, κάτι παθολογικό πρέπει να είναι. Δεν φαίνεται όμως να ανταποκρίνεται, διαρκώς το κήτος επιστρέφει προς την παραλία» δήλωσε ο Δήμαρχος Αλίμου, Γιάννης Φωστηρόπουλος.
Ο Ζιφιός είναι ενδημικό θηλαστικό, που καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Όταν βγαίνει στην ακτή ζητώντας βοήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι συνήθως πολύ αργά.
Στο συγκεκριμένο κήτος χορηγήθηκε θεραπευτική αγωγή, ωστόσο η κατάσταση του είναι κρίσιμη. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.
Φωτογραφία από Eurokinissi