ΕΛΛAΔΑ
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2021
Από τον Μάρτιο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
SHARE:
«Προπομπό» για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο αποτελεί η κίνηση της ΑΑΔΕ να ανοίξει από σήμερα (20/1) νωρίτερα απο κάθε άλλη χρονιά την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή βεβαιώσεων αμοιβών επιχειρηματικής δραστηριότητας, μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων και αποδοχών 2021 με βάση τις οποίες θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Σε 8 μηναίες δόσεις η πληρωμή του φόρου με την πρώτη τον Ιούλιο
Πέραν της επίσπευσης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος θα υπάρξουν και αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος για όσους από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύψει χρεωστικό σημείωμα με καταβολή επιπλέον φόρου. Ο φόρος αναμένεται να αποπληρωθεί σε 8 μηναίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2023 και να διατηρηθεί η έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου με την καταβολή της πρώτης δόσης.
Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν θα ισχύσει το «κούρεμα» των προστίμων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και οι απαλλαγές που εφαρμόσθηκαν πέρυσι για τους πληττόμενους από την πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί της διαφοράς. Το 2021 έκλεισε με πολύ μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών όχι μόνο συγκριτικά με το 2020 αλλά και συγκριτικά με το 2019.
Κανονικά θα ισχύσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς κρίνεται απαραίτητο να επανέλθει η πίεση ώστε να εμφανιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων.
Οδηγίες για την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις και το δημόσιο για την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών:
Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.
Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).
Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).