ΕΛΛAΔΑ
5G: Στην 3η θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη διάθεση συχνοτήτων
Πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης η χώρα μας - Εναν χρόνο πριν, βρισκόταν ανάμεσα στους ουραγούς και στην ομάδα των κρατών οι οποίες δεν είχαν εκκινήσει τη σχετική διαδικασία
SHARE:
Μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πετυχαίνει η Ελλάδα όσον αφορά την είσοδο στην εποχή του 5G, καθώς βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς.
Για την ακρίβεια, υπολείπεται μόνο έναντι της Φινλανδίας και της Γερμανίας στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες «πατούν» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το «χτίσιμο» των δικτύων 5G. Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της ΕΕ για το 5G (iDATE DigiWorld), η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 99% της σχετικής διαδικασίας, ενώ η Φιλανδία και η Γερμανία βρίσκονται στο 100% στη διάθεση του εναρμονισμένου φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι 38,7%.
Στην προηγούμενη αξιολόγηση, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020, η Ελλάδα είχε εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς.
«Προχωράμε στην άμεση ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G, περνάμε στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς πολύ ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιοποιώντας τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Προχωράμε στην άμεση ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G, περνάμε στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς πολύ ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. pic.twitter.com/2rmKAF6P88
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) April 22, 2021
Η αναρρίχηση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι πολύ σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι έναν χρόνο νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στους ουραγούς και στην ομάδα των κρατών οι οποίες δεν είχαν εκκινήσει τη σχετική διαδικασία.
Η ευρωπαϊκή κατάταξη
Σύμφωνα με την ίδια κατάταξη του Παρατηρητηρίου της ΕΕ για το 5G, στην αμέσως επόμενη θέση μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Κύπρος, η Τσεχία και η Σλοβακία, με ποσοστό 67% έκαστη (την αντίστοιχη επίδοση είχαν τα τρία κράτη και με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020).
Υψηλά ποσοστά, όσον αφορά την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων για το 5G συχνοτήτων, συγκεντρώνουν επίσης η Αυστρία (με 66%), το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία (με 61% έκαστη), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%). Ακολουθούν η Σουηδία (49%), η Ολλανδία και η Δανία (με 33%), η Ισπανία (με 32%), η Ιρλανδία (30%) και η Λετονία, όπου το ποσοστό της απόδοσης των συχνοτήτων για το 5G ανέρχεται σε 29%.
Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν «τρέξει» τάχιστα τις διαδικασίες για την εκχώρηση του φάσματος για το 5G, βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Πολωνία. Ειδικά για κάποια από αυτά τα κράτη, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία, αυτή η επίδοση αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη την ψηφιακή τους ωριμότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.