ΕΛΛAΔΑ
12χρονος έφτιαξε με Lego, τη μάχη της Αράχωβας
Η συγκινητική προσπάθεια του Χριστόδουλου Σπανού είναι μία πρωτοποριακή προσπάθεια Lego Stop Motion που δημιουργήθηκε μέσα από 649 φωτογραφίες και δύο εφαρμογές - Μετέτρεψε τους Πειρατές της Καραϊβικής σε ήρωες του 1821
SHARE:
Σε μια εποχή σκοτεινή και απειλητική ένα μικρό χελιδόνι φέρνει την άνοιξη. Είναι η φωνή των παιδιών μας που φωλιάζουν σε σπίτια και διαμερίσματα, παρακολουθούν τις εξελίξεις και ερμηνεύουν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο. Προσπαθούν να μας στείλουν ένα μήνυμα, σε μια συχνότητα διαφορετική από εκείνη που μας τραντάζει με απειλές και δυσοίωνες προβλέψεις για το αύριο. Είναι η φωνή των παιδιών μας που παγιδευμένα στην τηλεκπαίδευση δυναμώνει μέρα με τη μέρα...
Ο Χριστόδουλος Σπανός, ένας δωδεκάχρονος μαθητής της Ελληνικής Παιδείας Αμαρουσίου, πήρε την απόφαση με λιτά μέσα να διηγηθεί την ιστορία της ιστορικής μάχης της Αράχωβας στο πλαίσιο της Επανάστασης του 1821 όπου ξεδιπλώθηκε το μεγαλείου και η στρατηγική ευφυΐα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, τον οποίο τιμούμε σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες.
Μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου
Και το κατάφερε με έναν τρόπο αυθόρμητο που πηγάζει από το μεράκι και την έμπνευση. Και με πολλή δουλειά που έκανε στο μικρό του γραφείο που έχει μετατρέψει σε... κινηματογραφικό στούντιο έχοντας βοηθούς τα δύο μικρότερα αδέρφια του, τον 10χρονο Θοδωρή και τον 5χρονο Αλέξη. Συνοδοιπόρος του ήταν η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου που έντυσε την ιστορία του ιδανικά με τη μουσική σύνθεση «Μέγας Αλέξανδρος».
«Πώς μου ήρθε η ιδέα»
«Όλα ξεκίνησαν στα 7 μου χρόνια όταν μου έφεραν δώρο ένα κουτί Lego. Οταν ξεκίνησε η καραντίνα πριν από ένα χρόνο σκεφτόμουν πως να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο μου και μου ήρθε η ιδέα του Stop Motion Lego. Ξεκίνησα τις πρώτες προσπάθειες οι οποίες είχαν πολλές ατέλειες και σιγά σιγά μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω τη δική μου επική ταινία που θα αναφέρεται στην περίφημη μάχη της Αράχωβας», είπε στο ethnos.gr o Χριστόδουλος Σπανός βγάζοντας μία ηρεμία και μία ωριμότητα που θα την ζήλευε και ένα παιδί του Λυκείου.
Γιατί επέλεξε τη μάχη της Αράχωβας
Έχοντας διαβάσει πολλά για τους ήρωες του 1821 ξεχώρισε την ιδιοφυΐα του Γεωργίου Καραϊσκάκη ο οποίος στη μάχη της Αράχωβας έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ στρατηγικής οδηγώντας στην εξόντωση επίλεκτο τουρκικό σώμα, δύναμης 2.200 ανδρών. Διασώθηκαν μόνο 200, οι περισσότεροι με σοβαρά κρυοπαγήματα καθώς σημαντικό ρόλο στη μάχη έπαιξε οι σφοδρές χιονοπτώσεις στο διάστημα 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826 οπότε κρίθηκε και η μάχη.
«Η ιδιοφυΐα του Καραϊσκάκη»
«Εχει μείνει στην ιστορία η ανδρεία, η δυναμική και η στρατηγική του Καραϊσκάκη και ειδικά στη συγκεκριμένη μάχη. Ηταν ένας ήρωας που βοήθησε πολύ τον αγώνα της Επανάστασης. Επίσης το γεγονός πως μέρος της μάχης έγινε στο χιόνι και αυτό μου δημιούργησε πολλές εικόνες τις οποίες προσπάθησα να αντιμετωπίσω. Έτσι ενόψει της 25ης Μαρτίου πήρα την απόφαση να δημιουργήσω με Lego όλο το σκηνικό και φυσικά του ήρωες μου».
Οι πειρατές έγιναν οπλαρχηγοί
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Χριστόδουλο ήταν το... κάστινγκ των πρωταγωνιστών καθώς δεν υπάρχουν σε Lego ήρωες του 1821 και έτσι χρησιμοποίησε ήρωες από τους Πειρατές της Καραΐβικής. Συνολικά χρησιμοποίησε 16 φιγούρες από δύο σετ αλλά και πέντε συνολικά κατασκευές που ήταν τα σπίτια της Αράχωβας τα οποία οι Έλληνες είχαν ως ορμητήριο έναντι των Τούρκων που ήταν εκτεθειμένοι στον χιονιά. «Υπάρχουν κάποια συλλεκτικά κομμάτια που είναι Έλληνες ήρωες του 1821 αλλά είναι συλλεκτικά και δυσεύρετα. Έτσι σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τους πειρατές αλλά έπρεπε να αλλάξω τα καπέλα τους, τα όπλα τους και να βάλω σαρίκια στους Τούρκους και φουστανέλες στους Έλληνες».
«Φουστανέλες από χαρτοπετσέτες»
«Τις φουστανέλες τις έφτιαξα με χαρτοπετσέτες και τα σαρίκια με πλαστελίνες. Τα όπλα τα στράβωσα για να είναι πιο πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιμοποιούσαν οι ήρωες του 1821. Γενικά μου αρέσει να φτιάχνω όπλα εποχής από χαρτί και να κάνω πιστά αντίγραφα οπότε δε μου ήταν δύσκολο. Φτιάχνω ακόμα όπλα του Β΄παγκοσμίου πολέμου σε χαρτόνι. Φτιάχνω επίσης μακέτες για τις μάχες και γενικά μου αρέσει όλο αυτό».
Έβγαλα 649 φωτογραφίες για 5 λεπτά
Ο Χριστόδουλος παραδέχτηκε πως τον συναρπάζει η σκηνοθεσία και αποκάλυψε το πως δημιούργησε τεχνικά το βίντεο του διάρκεια 5 λεπτών: «Ναι, μου αρέσει να φτιάχνω εικόνες στο μυαλό μου και να τις αποτυπώνω και το Lego Stop Motion είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Για τη συγκεκριμένη ταινία χρησιμοποίησα δύο εφαρμογές, το Stop Motion Studio και το Video Maker καθώς και 649 φωτογραφίες που τις τράβηξα μόνος μου».
«Θέλω να φτιάξω ταινία με ηρωίδα του 1821»
Οσο για το χρόνο που χρειάστηκε και τα μελλοντικά σχέδια που έχει είπε: «Έκανα πολλές πρόβες και στην αρχή δεν ήταν όλα τέλεια. Αφού έφτιαξα τους ήρωες μου, χρειάστηκα δύο ημέρες για να φτιάξω τα καρέ και μία ημέρα για να τα περάσω στο πρόγραμμα. Στα μελλοντικά μου πλάνα είναι να φτιάξω τη ζωή μιας ηρωίδας της επανάστασης του 1821. Δεν έχω αποφασίσει ποια θα είναι αυτή. Διαβάζω αυτή την περίοδο και όταν κάτι μου κινήσει το ενδιαφέρον θα κάνω τη ζωή της».