ΕΛΛAΔΑ
109 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε 109 μέρες στη Λάρισα
Μώλωπες, χτυπήματα, βρισιές, απειλές
Αν τα αυτόφωρα που εκδικάζονται στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας αποτελούν δείγμα του τύπου της εγκληματικότητας που διαπράττεται καθημερινά στην πόλη μας, τότε οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν μία από τις συνηθέστερες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς.
Στη σκιά της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων την 1η Απριλίου, η πλειονότητα των περιπτώσεων που εκδικάστηκαν είτε από το Μονομελές είτε από το Τριμελές αυτόφωρο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κάθε οικογενειακού, μορφωτικού και ηλικιακού τύπου
Ηλικίες από 23 μέχρι άνω των 50 ετών, από νοικοκυρές μέχρι απόφοιτες πανεπιστημίου και από σχέση ενός έτους μέχρι γάμο τριών και δεκαετιών. Το μόνο κοινό σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι το θύμα ήταν γυναίκα . Το φύλο των θυμάτων ήταν η μόνη “σταθερά” σε κάθε περίπτωση που άκουσαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς τις τελευταίες εβδομάδες, στοιχείο που χαρακτηρίζει την έμφυλη διάσταση του αδικήματος. Η βία ήταν επίσης πολύπλευρη. Απειλές μέσω τηλεφώνου και βρισιές, χτυπήματα με αντικείμενα, και βίαια πιασίματα.
Στη Λάρισα το 2023 καταγράφηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Larissanet τις πρώτες 109 μέρες του 2024(1/1/24 έως 18/4/24) καταγράφηκαν 109 περιστατικά.
Μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας λειτουργεί από το 2022 το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που συμπληρώνει μια σειρά δομών που λειτουργούν στην πόλη και έχουν σκοπό την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας όπως των Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και το Συμβουλευτικό Κέντρο.
Η υπόθεση ωστόσο των Αγίων Αναργύρων έφερε στο προσκήνιο την άσχημη αντίδραση των αστυνομικών υπαλλήλων καθώς το θύμα στην ουσία προσέφυγε στο Αστυνομικό Τμήμα για βοήθεια και βοήθεια δεν έλαβε.
Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την περίπτωση χειρισμού μιας υπόθεσης ενδοοικογενειακής που χειρίστηκε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στη Λάρισα.
Οι μώλωπες και ο χειρισμός
Ένα βράδυ Κυριακής η ένταση μεταξύ ενός ζευγαριού που χώρισε λίγους μήνες πριν έφτασε σε τέτοιο σημείο που οι υπάλληλοι ενός μαγαζιού θορυβήθηκαν κάλεσαν το 100. Την ίδια στιγμή ειδοποιείται και το Γραφείο Ενδοοικογενειακής το οποίο στέλνει περιπολικό στο σημείο.
Ο αστυνόμος που μπήκε στο διαμέρισμα είδε δύο νέους ανθρώπους αναστατωμένους και αξιολόγησε πως και οι δύο ήταν ύποπτοι τέλεσης αδικήματος με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αμφότεροι στο τμήμα. Εκεί, τόσο η κοπέλα όσο και ο νεαρός είπαν πως δεν έγινε κάτι σοβαρό και ο αστυνομικός αφού δεν διαπίστωσε κάποιο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα τους απηύθυνε συστάσεις ώστε να επιλύουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους και τους άφησε να φύγουν.
Ωστόσο όταν το αγόρι έφυγε, η κοπέλα έμεινε πίσω και είπε ότι θέλει να κάνει ιατροδικαστική εξέταση δείχνοντας τους μώλωπες στα χέρια της. Η κοπέλα ξεκίνησε να δίνει κατάθεση για τα χτυπήματα που φέρεται να της κατάφερε ο πρώην σύντροφος της, στην πορεία το μετάνιωσε, όμως όπως της εξήγησε ο αστυνομικός από τη στιγμή που τους ανέφερε όλα αυτά ήταν πλέον υποχρεωμένοι να κινηθούν αυτεπάγγελτα.
Τελικά η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, η κοπέλα εξετάστηκε από ιατροδικαστή που πιστοποίησε ότι τα τραύματα που έφερε συνάδουν με αυτά που κατήγγειλε και ο κατηγορούμενος τιμωρήθηκε με αναστέλλουσα ποινή φυλάκισης για ενδοοικογενειακή απειλή και απλή σωματική βλάβη.
Τη διαδικασία αυτή όπως εξελίχθηκε εκείνη τη νύχτα κατέθεσε πριν λίγες μέρες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο αστυνομικός του τμήματος Ενδοοικογενειακής ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση από τη στιγμή που έφτασε στο διαμέρισμα που εξελίχθηκε αρχικά ο διαπληκτισμός, μέχρι την τελική προσαγωγή του κατηγορούμενου.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα που σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας.
Την παραπάνω οδηγία επεσήμανε στα κοινωνικά δίκτυα η ΕΛ.ΑΣ. σε ένα “κρεσέντο” ενημέρωσης των πολιτών μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. Οι οδηγίες αναφέρουν ακόμα τη χρήση του panic button το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και στη Λάρισα μέσα στο 2024.
Εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο
Για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας η Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λάρισας, Αστυνόμος Β’, Σοφία Σάρμα.
Στην ίδια εκδήλωση για το θέμα της ποινικής προσέγγισης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και το νομοθετικό πλαίσιο θα τοποθετηθεί η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, Ευτυχία Μελετοπούλου ενώ η Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κα Άννα Εμ. Πλεύρη θα αναλύσει το θέμα από πλευράς αστικού και αστικού δικονομικού δικαίου: