ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Τα σημερινά τρόφιμα και η θρεπτική αξία τους

Στην καρδιά του χειμώνα, όλοι αναζητάμε τις καλύτερες τροφές, ώστε να πάρουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από αυτές, ώστε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Τα σημερινά τρόφιμα και η θρεπτική αξία τους

Η ηθοποιός Αντιγόνη Κουλουκάκου και η ιατρός - Βιοπαθολόγος, Μαρία Ψωμά μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις τροφές που πρέπει να επιλέγουμε προκειμένου να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Στην καρδιά του χειμώνα, όλοι αναζητάμε τις καλύτερες τροφές, ώστε να πάρουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από αυτές, ώστε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Είναι αλήθεια πως, αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν στις τροφές βοηθούν στον μεταβολισμό, στην αντιγήρανση ακόμα και την ευεξία μας.

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε για να λάβουμε αναλλοίωτα και στη μέγιστη περιεκτικότητα αυτά τα συστατικά και τις τροφές;

Η αγαπημένη ηθοποιός που συμμετέχει στην επιτυχημένη σειρά του MEGA, «Γη της Ελιάς», μίλησε για το ελαιόλαδο αλλά και για τις εξαιρετικούς διατροφικούς θησαυρούς της μεσογειακής διατροφής.

«Ήταν κυρίως ο τρόπος που με μεγάλωσαν οι παππούδες μου από την πλευρά της μαμάς μου, που ήταν λιτοδίαιτοι και υπέρμαχοι του «παν μέτρον άριστον». Υπήρχαν τα πάντα στο τραπέζι ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας. Ο παππούς μου ήταν ένας φτωχός άνθρωπος, μανάβης, οπότε το κρέας ήταν πολυτέλεια», είπε αρχικά η Αντιγόνη Κουλουκάκου.

«Εγώ έμαθα ότι για το κρέας «ευχαριστούμε και ευλογούμε» που μπορούμε και το έχουμε την Κυριακή στο τραπέζι. Δύο φορές τη βδομάδα τα όσπρια, δύο φορές το ψαράκι, και άλλες μέρες ήταν οι «ελεύθερες». Είμαι της πρόληψης γενικά και τα προϊόντα πάνε ανά εποχές», συμπλήρωσε.

Η ιατρός – Βιοπαθολόγος, Μαρία Ψωμά αναφέρθηκε με την σειρά της στα θρεπτικά συστατικά των τροφών, που βοηθούν τον οργανισμό να λάβει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

«Τα τρόφιμα δεν είναι τα ίδια, έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Για να πάρουμε για παράδειγμα την βιταμίνη Α, οι παππούδες μας έπρεπε να φάνε ένα πορτοκάλι, εμείς πρέπει να φάμε οχτώ. Τα εδάφη πλέον είναι αποστερημένα από θρεπτικά στοιχεία λόγω των καινούριων μεθόδων που καλλιεργούν. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να αφουγκραζόμαστε τι μας λέει. Αν έχουμε κόπωση, μπορεί να θέλουμε σίδηρο, πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας», τόνισε η κ. Ψωμά.

«Είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό να είσαι πλήρης βιταμινών και στοιχείων. Θέλει καλή και σωστή υγιεινή διατροφή. Οι τροφές λειτουργούν και αντιγηραντικά όταν έχεις πολλά αντιοξειδωτικά στη διατροφή σου. Αντιοξειδωτικά έχουν τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, η κανέλα, το θυμάρι, η ρίγανη, οι πολύχρωμες σαλάτες το πράσινο τσάι», προσέθεσε.

Πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό – Πού τα βρίσκουμε;

Βοηθούν οι Β βιταμίνες γιατί βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας. Βιταμίνες Β έχουμε κυρίως στα ζωικά προϊόντα, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά. Στα φυτικά, έχουμε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Το μαγνήσιο βοηθά στην εξισορρόπηση του ζαχάρου, είναι το μέταλλο της ηρεμίας.

Το ασβέστιο με τη βιταμίνη D βοηθούν στην απώλεια κοιλιακού λίπους και αυτό επικουρικά βοηθά τον μεταβολισμό.

Το πράσινο τσάι βοηθά γιατί έχει επιγαλλοκατεχίνες που αυξάνουν την οξείδωση του λίπους κυτταρικά.

«Πρεσβεύω ότι τα συστατικά θα τα πάρουμε από τις τροφές, παρά τα συμπληρώματα. Πάντα προσεγγίζουμε διατροφικά. Αν δεν κάνεις καλή διατροφή, κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν θα βοηθήσει», επεσήμανε η κ. Ψωμά.

Ψευδάργυρο έχει ο ηλιόσπορος, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, υπάρχουν πηγές τροφίμων που μας παρέχονται τα θρεπτικά συστατικά.

Πώς το στρες επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων

Το στρες επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και δυσχεραίνει την λειτουργία της πέψης. Όταν έχουμε στρες δεν μασάμε καλά και αυτό δεν βοηθά στην απορρόφηση των τροφών.

Το μικροβίωμα του εντέρου – τα καλά μικρόβια του εντέρου – είναι σημαντικό γιατί το καλό μικροβίωμα βοηθά στην πέψη. Κάποιος που έχει δυσκοιλιότητα πρέπει να προσέξει πρώτα αυτό και μετά τη διατροφή και τα συμπληρώματα.

Τα λάθη που διώχνουν τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές

Όταν μουλιάζουμε ή τα βράσουμε για πολλή ώρα τα λαχανικά ή τα χόρτα για αρκετή ώρα φεύγουν οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι Β και η C.

Το κρέας εάν το βράζουμε πολύ χάνεται η B βιταμίνη κατά 60%. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι εάν αυτό το ζωμό που μένει από το βράσιμο το χρησιμοποιήσεις στη σούπα ή το φάμε, τις ξαναπαίρνουμε τις βιταμίνες.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους, ωστόσο προτείνεται η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων. Είναι σημαντικό όταν τα βγάλουμε από την κατάψυξη να τα μαγειρέψουμε κατευθείαν, τα βάζουμε στο ψυγείο και μετά τα μαγειρεύουμε.

Τρεις παράγονες αλλοιώνουν τα συστατικά: φως, θερμότητα και επαφή με το νερό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση