ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Τα 5 αγαπημένα κόλπα των σεφ για τέλεια αυγά

Κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα μπορούμε να φτιάχνουμε μια διαφορετική συνταγή με αυγά.

No profile pic

Είναι μια καθαρή τροφή, πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι σχετικά φθηνά και τα βρίσκουμε εύκολα παντού και το, κυριότερο, είναι νόστιμα και τα μαγειρεύουμε με αναρίθμητους τρόπους.

Κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα μπορούμε να φτιάχνουμε μια διαφορετική συνταγή με αυγά.

Τα αυγά είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει να μαγειρεύει κάποιος στο σπίτι κι ένα από τα πρώτα βασικά μαθήματα στις σχολές μαγειρικής. Δεν είναι δύσκολο να μαγειρέψει κανείς αυγά, ωστόσο οι μεγάλες παγίδες κρύβονται στις ευκολίες. Και, ναι, ένα τηγανητό αυγό δεν είναι απαιτητικό πιάτο, όλοι μπορούν να φτιάξουν ένα τηγανητό αυγό, αλλά το «τέλειο τηγανητό αυγό» χρειάζεται γνώσεις και εμπειρία.

Δεν είναι τυχαίος εξάλλου ο μύθος της κουζίνας που λέει ότι οι πτυχές που έχει ο κλασικός λευκός σκούφος του σεφ συμβολίζουν τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να μαγειρέψει ένα αυγό.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο που μαγειρεύει κανείς τα αυγά. Κάθε μάγειρας έχει κάνει τα «δικά του» κι έχει διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας και γνώσεων.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές από τους πιο έμπειρους σεφ και θα έχετε πάντοτε τα τέλεια αυγά στο τραπέζι σας.

1. Τα αυγά σκραμπλ (scrambled) χρειάζονται βούτυρο
Το πιο σημαντικό για να ετοιμάσουμε αφράτα αυγά σκραμπλ είναι η φωτιά στο τηγάνι και η λιπαρή ουσία, όπως το βούτυρο. Η αναλογία που χρησιμοποιούν πολλοί επαγγελματίες σεφ είναι μία κουταλιά βούτυρο σε δύο αυγά. Το βούτυρο βελτιώνει την υφή των αυγών και τα κάνει πιο αφράτα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:
Βάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τα αυγά και αρχίζετε να τα ανακατεύετε απαλά. Χρησιμοποιείτε μια σπάτουλα για να τους δώσετε ένα όμορφο σχήμα που να μοιάζει με λουλούδι. Όταν αρχίσουν να παίρνουν σχήμα, προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Απομακρύνετε από τη φωτιά πριν στεγνώσουν. Το ωραίο σχήμα στο πιάτο θέλει λίγη εξάσκηση, αλλά σε κάθε περίπτωση τα αυγά σας θα είναι πεντανόστιμα.

2. Ο χυμός λεμονιού δίνει υπέροχη υφή στα αυγά
Πολλοί είναι οι σεφ που υποστηρίζουν ότι για να έχουμε τα τέλεια αφράτα αυγά σκραμπλ πρέπει να προσθέσουμε χυμό λεμονιού. Η οξύτητα του λεμονιού επιτρέπει στα αυγά να συγκρατήσουν μέσα τους τις φυσαλίδες του αέρα καθώς τα ανακατεύουμε, με αποτέλεσμα όταν ψήνονται να γίνονται πιο αφράτα.

3. Η ξινόκρεμα (sour cream) χαρίζει πιο πλούσια υφή
Σε μια πιο ειδική περίσταση, αν το πρωινό θέλετε να σας μείνει αξέχαστο, δοκιμάστε να αναβαθμίσετε τα αγαπημένα σας αυγά σκραμπλ, προσθέτοντας λίγη sour cream και λίγο κονιάκ. Η sour cream δίνει μια πιο πλούσια υφή στα αυγά, ενώ το κονιάκ τους χαρίζει την ιδιαίτερη λεπτή γεύση που τα απογειώνει.

4. Τα τέλεια τηγανητά αυγά
Αν δεν σας αρέσουν τα αυγά σκράμπλ και προτιμάτε τα αυγά μάτια (sunny side up) υπάρχει τρόπος να ψήσετε το τέλειο τηγανητό αυγό, αυτό δηλαδή που έχει ένα ασπράδι καλά ψημένο κι έναν λίγο ρευστό και ζουμερό κρόκο.

Για να το πετύχετε αυτό, θα βάλετε το τηγάνι στο αναμμένο μάτι, σε υψηλή θερμοκρασία, θα ρίξετε λίγο ελαιόλαδο και θα το περιστρέψετε ελαφρώς για να πάει το ελαιόλαδο παντού. Πριν κάψει το λάδι, θα σπάσετε το αυγό χαμηλά και προσεκτικά μέσα στο τηγάνι. Μόλις ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο από το λάδι, θα χαμηλώσετε τη φωτιά και θα αφήσετε το αυγό να ψηθεί. Σε λίγα λεπτά θα έχετε ένα τέλειο τηγανητό αυτό. Αν πάλι σας αρέσει ο κρόκος να είναι πιο καλά ψημένος, απλώς θα αφήσετε το αυγό στο τηγάνι περισσότερη ώρα.

5. Τα αυγά μπορεί να γίνουν και ψητά στο φούρνο
Όταν ετοιμάζουμε αυγά, συνήθως τα κάνουμε βραστά ή τηγανητά. Κι όμως υπάρχει τρόπος να ψήσετε τα αυγά στον φούρνο και μάλιστα να γίνουν πολύ νόστιμα.

Μπορείτε να ρίξετε τα αυγά στις πυρίμαχες φόρμες που έχετε για τα μικρά κέικ και τα μάφινς και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να δείτε το ασπράδι να γίνεται λευκό και αφράτο. Θα έχουν και πολύ ωραίο σχήμα.

Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε ψητά λαχανικά στο φούρνο με αυγά στο φούρνο. Θα απλώσετε σε ένα ταψί ψιλοκομμένα κρεμμύδια και λεπτοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές, θα ρίξετε αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θα τα αφήσετε να ψηθούν σε (προθερμασμένο φούρνο) για 25-30 λεπτά. Θα ρίξετε ένα ένα 4 με 5 αυγά στο ταψί, ανάμεσα στα λαχανικά, σε διαφορετικά σημεία. Θα ψήσετε για ακόμη μερικά λεπτά, μέχρι να δείτε το ασπράδι να γίνεται λευκό σαν χιόνι. Μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένες ντομάτες και τριμμένη φέτα. Ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο, που ταιριάζει σε κάθε γεύμα της ημέρας.

Πηγή:olivemagazine.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση