ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Σπετζοφάι, ένας μερακλίδικος μεζές

Δείτε τη συνταγή

Σπετζοφάι, ένας μερακλίδικος μεζές

Υλικά για σπετζοφάι foodurismo

600 γρ. λουκάνικα (χρησιμοποίησα καραμανλίδικα ΜΑΚΑΛ)
4 πιπεριές κέρατο πράσινες
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 καυτερή πιπεριά πράσινη ή κόκκινη
300 γρ. ντομάτες (χυμός μαζί με κομμάτια από ντομάτα, φρέσκια ή κονκασε)
100 ml κόκκινο κρασί ή τσίπουρο
1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
1 κ.γ μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
1κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ανάμεικτα ξερά μυρωδικά (χρησιμοποίησα έτοιμο μείγμα αλατιού με μυρωδικά Προβηγκίας, υπάρχει στα μπαχαράδικα) μπορείτε να βάλετε ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, ματζουράνα 60 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές. Βάλετε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τις πιπεριές να σωταριστούν. Ρίχνετε το αλάτι, τα ξερά μυρωδικά, το μπούκοβο και ανακατεύετε καλά.

Η ένταση της φωτιάς να είναι δυνατή αλλά να προσέχετε μην καούν οι πιπεριές.

Ανακατεύετε για περίπου 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μετά προσθέτετε και τα λουκάνικα που έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια.

Τα δικά μου ήταν μικρά λουκάνικα και τα χάραξα απλώς για να βγάλουν πιο εύκολα το λίπος τους. Τα βάζετε στο σκεύος με τις πιπεριές και τα αφήνετε να σωταριστούν καλά. Αν δείτε ότι δεν χωράνε, βγάλετε τις πιπεριές και αφήστε για λίγα λεπτά τα λουκάνικα να ροδίσουν καλά.

Επειδή το σπετζοφαι είναι ένα μαγειρευτό φαγητό καλό είναι τα λουκάνικα σχεδόν να τηγανιστούν ώστε να μην έχουν "βραστή υφή". Σβήνετε με το κρασί ή το τσίπουρο και αφήνετε 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε τις ντομάτες και τη ζάχαρη.

Χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να βράσει για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί, ρύζι, πουρέ ή με τηγανιτές πατάτες. Το σπετζοφάι του foodurismo τρώγεται ευχάριστα ζεστό αλλά και κρύο.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση