ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Πότε λέμε «Σ’ αγαπώ»;
Σύμφωνα με έρευνες, το στάδιο του πάθους διαρκεί από έξι μήνες έως έναν χρόνο.
Το ξεκίνημα μιας νέας σχέσης είναι κάτι το μαγικό: μαθαίνουμε την προσωπικότητα του άλλου, περνάμε ώρες μιλώντας μαζί του, ερχόμαστε κοντά, και ενώνονται οι ζωές μας καθώς γνωρίζει ο ένας την οικογένεια και τους φίλους του άλλου.
Όταν όλα πάνε καλά, πολλές φορές είναι αναπόφευκτο να ερωτευτείτε. Μια μέρα, εκεί που κοιτάτε τον σύντροφό σας, ξαφνικά το συνειδητοποιείτε: «Σ’ αγαπώ!».
Κάποιοι θέλουν να το φωνάξουν δυνατά, άλλοι το κρατούν μέσα τους… Μέχρι η φράση αυτή να ξεγλιστρήσει από το στόμα τους. Πότε είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή να πείτε «Σ’ αγαπώ» στον σύντροφό σας; Σίγουρα δεν θέλετε να τον τρομάξετε και να φύγει· όμως δεν θέλετε και να χάσετε την ευκαιρία να δυναμώσετε τον δεσμό σας και να ακούσετε να σας λέει το ίδιο.
«Κόλλημα» ή Αγάπη
Στην αρχή μιας σχέσης, τα συναισθήματα είναι συχνά έντονα και κάποιες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν πρόκειται για πάθος ή πραγματική αγάπη αυτό που νιώθουμε για το άλλο πρόσωπο. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο;
«Η αγάπη έχει βάθος, απαιτεί χρόνο, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός· ξέρουμε το άλλο πρόσωπο, το ακούμε και βλέπουμε την πραγματική εικόνα», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ρέιτσελ Φλάισμαν.
Από την άλλη, το πάθος, σύμφωνα με τη Φλάισμαν, μπορεί να μοιάζει με ένα αίσθημα βαθιάς σύνδεσης, όμως βασίζεται στην εξιδανίκευση του άλλου: «Εδώ, η λέξη-κλειδί είναι “εξιδανίκευση”. Σας γοητεύει τρομερά ένα άλλο πρόσωπο, ενθουσιάζεστε όταν το βλέπετε και η χημεία μεταξύ σας είναι απίστευτη».
Σύμφωνα με έρευνες, το στάδιο του πάθους διαρκεί από έξι μήνες έως έναν χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει πως το πάθος δεν θα εξελιχθεί σε αγάπη, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ τους. Η αγάπη βασίζεται κυρίως στην πραγματικότητα, και εκδηλώνεται με ουσιαστικό ενδιαφέρον προς τον άλλον, ακόμα και για τις αδυναμίες και τις παραξενιές του.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ζικ Ρούμπιν, η ρομαντική αγάπη αποτελείται από τρία στοιχεία: συναισθηματικός δεσμός (η επιθυμία του να είμαστε μαζί με το άλλο πρόσωπο), ενδιαφέρον (η ευτυχία και οι ανάγκες του άλλου προσώπου έχουν σημασία για εμάς), και η οικειότητα (όταν είμαστε ανοιχτοί και αφήνουμε τον άλλον να μας δει όπως είμαστε).
«Η αγάπη εδράζεται τόσο στο πάθος όσο και στον στενό δεσμό. Περιλαμβάνει μέρος ή το σύνολο του ενθουσιασμού -όπως “πεταλούδες στο στομάχι”- μαζί με φιλία, εμπιστοσύνη, βάθος και περιέργεια», λέει η Φλάισμαν.
Σημάδια πως είναι η σωστή στιγμή να πείτε «Σ’ αγαπώ»
Εάν είστε πραγματικά ερωτευμένοι με τον σύντροφό σας, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή για να πείτε «Σ’ αγαπώ». Ωστόσο, ίσως αναζητάτε σημάδια που θα σας κάνουν να αισθανθείτε μεγαλύτερη ασφάλεια. Εάν ισχύουν τα ακόλουθα, ίσως να είναι η σωστή στιγμή:
- Ενδιαφέρεστε για τη ζωή και την ευτυχία του άλλου προσώπου, όσο και για τη δική σας,
- Μπορείτε να φανταστείτε ότι κάνετε το επόμενο βήμα στη σχέση σας, ακόμα και ότι περνάτε μαζί το υπόλοιπο της ζωής σας,
- Εξακολουθείτε να ενθουσιάζεστε και να χαίρεστε, ακόμα και όταν δεν κάνετε πράγματα όπως το να τρώτε σε ωραία εστιατόρια με τον σύντροφό σας,
- Θα βρεθείτε αμέσως στο πλευρό του, εάν σας καλέσει σε περίπτωση ανάγκης,
- Αποδέχεστε τα ελαττώματα και τις ιδιαιτερότητές του,
- Είστε πρόθυμοι να κάνετε θυσίες και συμβιβασμούς για τον σύντροφό σας,
- Βιώνετε ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και χαράς όταν είστε μαζί,
- Νιώθετε ασφαλείς στη σχέση σας,
- Θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τον σύντροφό σας,
- Νιώθετε συναισθήματα αγάπης για εβδομάδες ή μήνες,
- Νιώθετε πως ο σύντροφός σας αισθάνεται το ίδιο για εσάς.
Βρίσκοντας την κατάλληλη στιγμή
Όπως είπαμε, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή για να πείτε «Σ’ αγαπώ». Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να διασφαλίσετε πως οι περιστάσεις είναι σωστές και ότι ο σύντροφός σας είναι σε θέση να ακούσει αλλά και να νιώσει το «Σ’ αγαπώ» σας.
Γενικά, όταν πείτε «Σ’ αγαπώ» για πρώτη φορά, είναι καλύτερα να είστε οι δυο σας καικανένας σας να μην βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλης ουσίας. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το πείτε κατά τη διάρκεια του σεξ ή ακριβώς μετά, όταν τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα.
Ίσως το πιο σωστό είναι να πείτε «Σ’ αγαπώ» όποτε αισθάνεστε πως είναι η σωστή ώρα για εσάς.
«Αν νιώθετε έντονα την ανάγκη, κάντε το. Εάν νιώθετε νευρικότητα, πάρτε μια ανάσα, κόψτε ταχύτητα και απολαύστε τη χαρά του να είστε μαζί. Δεν πειράζει να περιμένετε», λέει η Φλάισμαν.
Εάν είστε μαζί για μικρό διάστημα -λιγότερο από έξι μήνες- και η σχέση σας βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν χρειάζεστε να βιαστείτε. Στην πραγματική ρομαντική αγάπη, τόσο τα δικά σας συναισθήματα όσο και του άλλου θα δυναμώσουν κι άλλο.
Μερικές φορές, μπορεί να ενθουσιαστείτε τόσο πολύ από μια νέα σχέση και όλες τις δυνατότητες που παρουσιάζονται και για τους δυο σας, που δεν μπορείτε να το ελέγξετε – και θέλετε να το πείτε αμέσως. Όπως σημειώνει η Φλάισμαν , «η αγάπη είναι αγάπη, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να το πείτε αμέσως».
Αν βιαστήκαμε να πούμε «Σ’ αγαπώ»
Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νιώσουν την αγάπη· όμως, μπορεί να τρομάξουν ακούγοντας τη φράση αυτή. Το να πεις «Σ’ αγαπώ» σημαίνει πως η σχέση γίνεται πιο σοβαρή και ίσως, πλέον, να απαιτείται περισσότερη φροντίδα και προσοχή. Το να εξελίσσεται μια σχέση είναι συναρπαστικό, αλλά κάποιοι μπορεί να κάνουν πίσω σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Το να ακούσουμε τις λέξεις “Σ’ αγαπώ” μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα φάση – μια φάση που δεν είναι απλώς διασκεδαστική και χαλαρωτική, αλλά κατευθύνεται προς την αποκλειστικότητα και τη δέσμευση», σημειώνει η Ναόμι Ανγκόφ Τσεντ, σύμβουλος ψυχικής υγείας. «Εάν ο ένας σύντροφος αισθάνεται πως αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση και ο άλλος δεν είναι ακόμα σίγουρος, το να ακουστούν αυτά τα λόγια μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της σχέσης· ακόμα και να ωθήσει τον σύντροφο που ακόμα δεν είναι βέβαιος να κάνει λίγο πίσω ή να τερματίσει τη σχέση», τονίζει η ίδια.
Εάν νιώθετε πως ο σύντροφός σας δεν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στα συναισθήματά σας, δώστε χώρο στον εαυτό σας και στη σχέση σας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να ρωτήσετε τον σύντροφό σας πού πιστεύει πως πηγαίνει η σχέση σας, εάν είστε στο ίδιο μήκος κύματος και πώς νιώθει γενικά μέσα στη σχέση.
Τι να κάνετε αν δεν σας πει και ο σύντροφός σας «Κι εγώ σ’ αγαπώ»
Αν πείτε στον σύντροφό σας ότι τον αγαπάτε κι εκείνος δεν σας πει το ίδιο, μην τα βάλετε με τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά και σας και το τι νιώθετε για τον σύντροφό σας, ακόμα κι αν αυτά δεν βρίσκουν ανταπόκριση (ή δεν βρίσκουν ανταπόκριση ακόμα).
Δώστε χώρο στον σύντροφό σας να δεχτεί αυτές τις λέξεις και το τι σημαίνουν για τη σχέση σας. Μπορείτε να ρωτήσετε πως νιώθει ακούγοντας τες και πείτε του ότι δεν χρειάζεται να τις πει κι εκείνος, εάν δεν είναι έτοιμος. Επίσης, θα βοηθούσε να εξηγήσετε τι σημαίνει για εσάς το «Σ’ αγαπώ», μια και ο ορισμός διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Με τον καιρό, ίσως επεξεργαστεί καλύτερα τη φράση αυτή και σας πει και το άλλο πρόσωπο ότι σας αγαπάει. Δεν πειράζει αν τα συναισθήματά του δεν φτάσουν ποτέ στο ίδιο επίπεδο με τα δικά σας. Μπορεί να είναι επίπονο, αλλά στο τέλος θα έχετε την απάντηση που χρειάζεστε για το αν θα προχωρήσετε με τη σχέση σας.
Σε κάθε περίπτωση, ήσασταν ειλικρινείς με το άλλο άτομο και οι προθέσεις σας ήταν καλές, κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι.
Πηγή: ertnews.gr