ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Πώς να κάνετε το ρύζι πιο υγιεινό

Τα συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε κατά το μαγείρεμά του

Πώς να κάνετε το ρύζι πιο υγιεινό

 

Το ρύζι αποτελεί δημοφιλή και εύκολη επιλογή συνοδευτικού γεύματος, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί είναι και το πιο δημοφιλές δημητριακό στον κόσμο με περίπου 510,29 εκατομμύρια τόνους ρυζιού να καταναλώνονται παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2022, σύμφωνα με το Statista.

Πώς, όμως, μπορείτε να το κάνετε πιο υγιεινό και να το απολαμβάνετε χωρίς ενοχές;
 

Ο ρόλος των μπαχαρικών

Για αρχή, είναι πάντα καλύτερο να βράζετε το ρύζι σας και να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, εξηγεί το NDTV Food. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εστιάσετε στη γεύση. Όταν πρόκειται για το καρύκευμα του ρυζιού σας, οι σπόροι κύμινου και τα γαρύφαλλα κάνουν θαύματα για να κάνουν το ρύζι πιο υγιεινό.

Στην πραγματικότητα, οι σπόροι κύμινου έχουν συνδεθεί με τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Ενώ τα γαρύφαλλα, από την άλλη, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιή και προδιαβητικά άτομα.

Προσθέστε έλαιο καρύδας στο μαγείρεμα του ρυζιού
 

Ένα άλλο κόλπο για να κάνετε το ρύζι σας πιο υγιεινό; Προσθέστε λάδι, αλλά όχι οποιοδήποτε λάδι. Αυτή η απλή μέθοδος ανακαλύφθηκε από ειδικούς στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η προσθήκη λαδιού καρύδας κατά το μαγείρεμα του λευκού ρυζιού μειώνει τις θερμίδες κατά 10% έως 12% και ενισχύει την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου, αναφέρει το Popsugar.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Sudhair James, εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνάς του στο National Meeting & Exposition της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS): «όταν το νερό βράζει, πριν προσθέσουμε το ωμό ρύζι, προσθέσαμε λάδι καρύδας -περίπου 3% του βάρους του ρυζιού που πρόκειται να μαγειρέψετε». Μόλις τελείωσε το βράσιμο, το άφησαν να κρυώσει στο ψυγείο για 12 ώρες. Οι ερευνητές δοκίμασαν 38 ποικιλίες ρυζιού και οκτώ διαφορετικές συνταγές, για να καταλήξουν στην προσθήκη ελαίου καρύδας.

Με άλλα λόγια, αλλάζοντας τη σύνθεση, το ρύζι γίνεται πιο υγιεινό. Αλλά πώς; Με την απλή μετατροπή του εύπεπτου αμύλου σε ανθεκτικό άμυλο, εξηγεί το EurekAlert!. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται λιγότερες θερμίδες, γεγονός που κάνει το πιάτο με το ρύζι πιο υγιεινό.

 

 

Φωτογραφία από ImageParty από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση