ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Πώς να φροντίσεις τα βότανα στις γλάστρες σου για να κρατήσουν όλο το χειμώνα
Οι μικρές συμβουλές που κάνουν τη διαφορά
Έχεις γλάστρες με αρωματικά φυτά και βότανα και αναρωτιέσαι πώς θα τις διατηρήσεις σε καλή κατάσταση όλο το χρόνο; Βρήκαμε τα καλύτερα tips συντήρησης, για να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φυτά όλο το χρόνο!
Αρχικά είναι σημαντικό να έχεις υγιή φυτά. Η υγεία του φυτού βεβαίως ξεκινάει από το χώμα και τις ρίζες του αλλά και από την κατάλληλη γλάστρα. Συνήθως για τα αρωματικά φυτά και βότανα είναι καλύτερες οι πλαστικές γλάστρες, διότι οι πήλινες απορροφούν τις ακραίες θερμοκρασίες (κρύο ή ζέστη), κάτι που μπορεί να κάψει τις ρίζες του φυτού.
Διάλεξε γλάστρες με καλή αποστράγγιση. Αγόρασε γλάστρες με τρύπες στον πάτο τους, ώστε να φεύγει η περίσσια υγρασία και να μη μένει στις ρίζες.
Το φθινόπωρο είναι καλή εποχή για να κάνεις μεταφυτεύσεις στα φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα.
Στη συνέχεια θα πρέπει να μάθεις να τα φροντίζεις σωστά, προσέχοντας 4 βασικά σημεία: φως, θερμοκρασία, πότισμα και υγρασία.
Φως
Τα βότανα χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός για να αναπτυχθούν καλά. Αν δεν πάρουν αρκετό ήλιο θα αρχίσουν να χάνουν τη γεύση τους. Φρόντισε να περιστρέφεις τη γλάστρα, έτσι ώστε όλα τα βότανα να έχουν ομοιόμορφο ήλιο και να μη στραβώνουν.
Θερμοκρασία
Τα περισσότερα βότανα δεν μπορούν να ανεχθούν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω τους είναι 18-24 C.
Πότισμα
Τα βότανα είναι σημαντικό να ποτίζονται τακτικά, ειδικά αν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο. Δεν πρέπει να στεγνώνει τελείως το χώμα αλλά ούτε και να μουλιάζει. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα στο νερό μία φορά το μήνα (ή να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό λίπασμα) για να τα βοηθήσεις να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Υγρασία
Τα βότανα χρειάζονται υψηλή υγρασία και να κυκλοφορεί ο αέρας ανάμεσα στα φύλλα τους, για να αναπτύσσεται σωστά το φυτό.