Δροσερό, ελαφρύ και με λίγες θερμίδες. Το καρπούζι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού αλλά τελικά ίσως δεν ξέρουμε όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτό.
- Ποικιλίες
Tο καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους. Υπάρχει κόκκινο, κίτρινο ακόμη και πορτοκαλί!
- Παραγωγή
Δεκάδες χώρες παράγουν καρπούζια επειδή η καρπουζιά μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το Νο1 στη λίστα της παγκόσμιας παραγωγής καρπουζιού διατηρεί η Κίνα, και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες.
- Σπόροι
Οι σπόροι του καρπουζιού είναι απόλυτα ασφαλείς για κατανάλωση. Σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν ως άριστο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού ή απλώς σαν ένα σνακ.
- Γιατροσόφι
Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση.
- Καρπούζι βαρέων βαρών
Το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο που έχει ζυγιστεί ποτέ ήταν περίπου 108 κιλά.
Φωτογραφία από Jill Wellington από το Pixabay