Υλικά
- 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες, τριμμένες σε χοντρό τρίφτη
- 750 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα ή σάρκα κίτρινης κολοκύθας
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο αναμεμειγμενό με λάδι
- 400 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
- 300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1/2 ματσάκι δυόσμος και 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένα
- 5 αυγά και επιπλέον 1 αυγό για το άλειμμα
- 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκίσιο αλεύρι
- 125 ml γάλα εβαπορέ
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο αλάτι
- φρέσκα μυρωδικά για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Τρίβετε τα κολοκυθάκια (ή την κολοκύθα), τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό 1 ώρα.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα κολοκυθάκια με τις πατάτες, τα τυριά, το καλαμποκίσιο αλεύρι, το μαϊντανό και το δυόσμο και πασπαλίζετε με το πιπέρι.
- Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα εβαπορέ και τα ενσωματώνετε στο μείγμα με τις πατάτες και τα κολοκύθια. Βουτυρώνετε με το μείγμα βουτύρου-λαδιού ένα ταψί και ρίχνετε όλο το μείγμα μέσα ή το μοιράζετε σε μικρότερα, βουτυρωμένα ταψάκια.
- Χτυπάτε όσο από το μείγμα βουτύρου - λαδιού περίσσεψε με τον κρόκο του αυγού και αλείφετε την επιφάνεια του μείγματος. Ψήνετε 55΄ - 60΄ στους 180° - 200° C περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Tip. Μπορείτε, αν θέλετε, να να ψήσετε τις πατατόπιτες και στο τηγάνι σε καυτό λάδι.
Πηγή:ethnos.gr