Υλικά
- 1 κιλό αρνίσια εντόσθια
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μαρούλι, χοντροκομμένο
- 4- 5 κ. σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι (προαιρετικά)
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το αυγολέμονο: 2 αυγά, χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Βήμα 1
Καθαρίστε και πλύνετε καλά τα εντόσθια και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό προσθέστε τα εντόσθια και αφήστε να βράσουν. Μόλις είναι έτοιμα, σουρώστε και αφήστε να κρυώσουν. Κόψτε σε μικρά κομμάτια και αφαιρέστε το υπερβολικό λίπος.
Βήμα 3
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το κρέας. Σοτάρετε για 5- 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε 2- 3 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το χοντροκομμένο μαρούλι πιέζοντάς το να χωρέσει και κλείστε με το καπάκι. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι και αλατοπιπερώστε.
Βήμα 4
Ανακατέψτε καλά και αφήστε τη μαγειρίτσα να μαγειρευτεί με το καπάκι για περίπου 40- 50 λεπτά ακόμα. (Αν επιλέξετε να προσθέστε και ρύζι στη συνταγή, ανακατέψτε το ρύζι περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος του χρόνου μαγειρέματος)
Βήμα 5
Για το αυγολέμονο: Χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ χτυπήστε τους κρόκους των αυγών και προσθέστε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν. Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τα ασπράδια και χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν σαν αφρός. Ενώ ανακατεύετε σιγά σιγά προσθέτετε το μείγμα των κρόκων στα ασπράδια. Συνεχίστε το χτύπημα για 1- 2 λεπτά και προσθέστε σταδιακά 1- 2 κουταλιές από τον ζεστό ζωμό από τη μαγειρίτσα, μικρές ποσότητες τη φορά. Φροντίστε να προσθέσετε το ζωμό σιγά σιγά αλλιώς τα ασπράδια θα κόψουν.
Βήμα 6
Όταν τελειώσετε, ρίξτε όλο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατέψτε καλά, κλείστε με το καπάκι και αφήστε στην άκρη για 5 λεπτά.
Πηγή:newsbeast.gr