ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Οι πονοκέφαλοι συνδέονται με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού
Οι ημικρανίες και η αθροιστική κεφαλαλγία συνδέονται με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μετα-ανάλυση συμπεριέλαβε 72 έρευνες για το πώς φαίνεται να εμπλέκεται ο κιρκάδιος ρυθμός στις δύο διαταραχές πονοκεφάλου.
Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα σχετικά με την ώρα της ημέρας ή την εποχή του έτους που εκδηλωνόταν ο πονοκέφαλος σε κάποιον.
Επιπλέον, εξετάστηκαν μελέτες σχετικά με το αν συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με τον κιρκάδιο ρυθμό, είναι πιο κοινά στους ανθρώπους με αυτές τις διαταραχές όπως και ορμόνες -κορτιζόλη και μελατονίνη- που σχετίζονται με το κιρκάδιο σύστημα.
Τι αποκαλύπτεται στην έρευνα
Η ανάλυση διαπίστωσε πως στο 71% των ατόμων υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αθροιστικών πονοκεφάλων και του εσωτερικού ρολογιού του σώματος – με τις κρίσεις να κορυφώνονται αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί και να εκδηλώνονται πιθανότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Οι άνθρωποι με αθροιστικούς πονοκεφάλους είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και χαμηλότερα μελατονίνης από εκείνους χωρίς τη διαταραχή.
Ως προς τις ημικρανίες, η ανάλυση έδειξε ένα μοτίβο κρίσεων που συνδέεται με το εσωτερικό ρολόι του σώματος στο 50% των ανθρώπων, το οποίο κυμαινόταν από αργά το πρωί έως νωρίς το βράδυ – με μια πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι κρίσεις μειώνονταν. Οι περισσότερες ή χειρότερες κρίσεις ημικρανίες δε, συνέβαιναν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.
Πολλά γονίδια σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας, ενώ διαπιστώθηκε πως 110 από τα 168 γονίδια συνδέονται με τον κιρκάδιο ρυθμό.
Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, διαπιστώθηκε πως είχαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στα ούρα σε σχέση με εκείνους χωρίς ημικρανίες – ενώ τα επίπεδα αυτά ήταν χαμηλότερα επίσης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πως τα δύο αυτά είδη διαταραχών κεφαλαλγιών είναι εξαιρετικά κιρκαδιανά σε πολλαπλά επίπεδα, ιδίως η αθροιστική κεφαλαλγία» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μάικ Γιόζεφ Μπέρις που είναι επίσης μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (Αmerican Academy of Neurology).
Όπως τονίζει ο ίδιος, αυτό ενισχύει τη σημασία του «υποθαλάμου», της περιοχής του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το κύριο βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού, και του ρόλου του σε αθροιστική κεφαλαλγία και την ημικρανία.
«Εγείρει επίσης ερωτήματα της γενετικής των παραγόντων που πυροδοτούν τις κρίσεις, όπως οι αλλαγές στον ύπνο που είναι ήδη γνωστές πως προκαλούν ημικρανίες και αποτελούν ενδείξεις για τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος» προσθέτει.
Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης ενισχύουν τη δυνατότητα χρήσης θεραπειών με βάσει τον κιρκάδιο κύκλο για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών, θεραπείες που «θα μπορούν να περιλαμβάνουν τόσο αγωγές που βασίζονται στον κιρκάδιο ρυθμό -όπως η λήψη φαρμάκων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας- όσο και θεραπείες που προκαλούν αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό, κάτι που μπορούν να κάνουν ορισμένα φάρμακα» πρόσθεσε ο δρ. Μπέρις.
Πηγή: SkyNews