ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Το να κυνηγάς την ευτυχία μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα
Την ευτυχία και τη δυστυχία φαίνεται ότι τις χωρίζει μια μικρή λεπτή γραμμή
Η ευτυχία δεν έρχεται από μόνη της, πρέπει να την κυνηγήσεις και να προσπαθήσεις για αυτή ή… μήπως όχι;
Όλοι θέλουμε να γίνουμε ευτυχισμένοι, μάλιστα διαβάζουμε βιβλία αυτοβελτίωσης, ακούμε εμψυχωτικά podcast και ομιλίες για να βρούμε πως μπορούμε να την φτάσουμε και να την διατηρήσουμε, όμως πολλές φορές «το κυνήγι της ευτυχίας» μοιάζει ατέρμονο, τι μπορεί να φταίει;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Μπέρκλεϊ, της Νέας Υόρκης και του Τορόντο συγκέντρωσαν 1.800 συμμετέχοντες οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις πεποιθήσεις τους γύρω από την ευτυχία καθώς και να κρατούν ένα λεπτομερές ημερολόγιο για τη διάθεση τους.
Από την έρευνα προέκυψε μια οξύμωρη συσχέτιση, καθώς όσο περισσότερο έλεγχαν οι συμμετέχοντες τα επίπεδα της ευτυχίας τους, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι δήλωναν ότι ένιωθαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στην ευτυχία πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν διαρκώς ευχάριστα συναισθήματα. Γεγονός ακατόρθωτο, το οποίο αυξάνει τις προσδοκίες και δημιουργεί μεγαλύτερο κενό. Έτσι μειώνεται το αίσθημα της ευτυχίας.
Επίσης το να ελέγχει κανείς διαρκώς τον τρόπο που αισθάνεται μπορεί να αυξήσει τη σύγκριση που κάνει με άλλα άτομα που φαινομενικά έχουν μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.
Πώς θα φέρουμε την ευτυχία στην ζωή μας;
Οι ερευνητές παρότρυναν όσους αναζητούσαν την ψυχική γαλήνη, να αποφύγουν να κυνηγήσουν την ευτυχία απευθείας και να την αναζητήσουν μέσω άλλων οδών, επιδιώκοντας δηλαδή άλλους στόχους όπως η δημιουργία ενός υποστηρικτικού κύκλου. Η ευτυχία είναι το υποπροϊόν μιας ζωής που ζούμε καλά, όχι ο τελικός της στόχος.
Μερικοί τρόποι λοιπόν να «πιάσεις» την ευτυχία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι οι εξής:
– Αποδέξου όλα τα συναισθήματα σου: Είναι απολύτως αποδεκτό να βλέπεις την ευτυχία ως τον απώτερο στόχο, αλλά αντί να αξιολογείς συνεχώς τα συναισθήματά σου, οι ερευνητές συμβουλεύουν να τα αποδέχεσαι, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά.
– Μην βλέπεις το να κάνεις κάτι καλό ως μέσο για να πετύχεις έναν σκοπό: Οι καλές δραστηριότητες όπως ο εθελοντισμός, η άσκηση ή η βοήθεια προς τους φίλους δεν είναι μέσο για την ευτυχία, αλλά πράγματα που πρέπει να κάνεις για την εσωτερική τους αξία.
– Κοινωνικοποιήσου: Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο πιο καλός τρόπος για να νιώσεις πιο ευτυχισμένος είναι να περνάς χρόνο με άλλα άτομα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.
φωτογραφία από pixabay