ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Μελομακάρονα: 6 tips για βγουν τραγανά απ' έξω και μελωμένα από μέσα

Τι κάνει τα Χριστούγεννα ξεχωριστά; Τα παραδοσιακά μελομακάρονα, φυσικά, ειδικά όταν είναι φτιαγμένα σωστά!

Μελομακάρονα
Photo Credits: @ Eurokinissi

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας, πέρα από την παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα και τα μυστικά για να τα πετύχεις έτσι όπως πρέπει. Τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα!

Τι θα χρειαστείς για τα μελομακάρονα

1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Για το σιρόπι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
Ξύλο κανέλας
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα και τα σιροπιάζουμε.
Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Τα μυστικά
Αλεύρι μπορείς να βάλεις μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν αφράτα. Εκτός, αν προτιμάς πολύ μελωμένα οπότε θα χρησιμοποιήσεις αλεύρι με σιμιγδάλι. Για τα καλύτερα χρησιμοποιώ απαλό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Το μεν πρώτο είναι για την γεύση και το δεύτερο είναι για την υφή.

Όσον αφορά την ζύμη, πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Προσοχή γιατί πρεπει να είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσεις έξτρα αλεύρι θα έχεις ως αποτέλεσμα σκληρά, ξερά με επίγευση αλευριού.

Αφού ρίξεις το αλεύρι και σχηματιστεί τότε σταματάς το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις , τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι » και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά. Σκεπάστε την και αφήστε την για 15-20’. Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι..

Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Και θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Όσον αφορά το ψήσιμο πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά στην καρδιά του. Αν δεν ψηθούν σωστά και έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Επειδή είναι πολλά στην δόση καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα τα ταψιά και ποτέ δυο μαζί.

Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως τα φτιάξεις με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση