Στα παπουτσάκια είναι εξαιρετική η ιδέα να τις ψήσει κανείς στο γκριλ της κουζίνας. Με λίγο μόνο ελαιόλαδο και λίγα λεπτά προσεκτικού ψησίματος -”αρπάζουν” εύκολα στο γκριλ- έχετε καλοψημένες μελιτζάνες, χωρίς περιττό λάδι, χωρίς να βαραίνει το φαγητό το στομάχι και χωρίς φυσικά την αντιπαθητική -για μένα- τηγανίλα στο σπίτι. Η γεύση είναι αυθεντική και πλούσια ακόμα κι αν παραλείψετε το παραδοσιακό τηγάνισμα. Επίσης, είναι πολύ καλή η “version” της μπεσαμέλ με σκέτο ελαιόλαδο. Αν και η καταπληκτική και αγαπημένη υφή της μπεσαμέλ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο βούτυρο που χρησιμοποιείται, εντούτοις και το ευλογημένο ελαιόλαδο κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Το καλό ελαιόλαδο και το προσεκτικό και ελαφρύ καβούρδισμα στο αλεύρι ή το κορν φλάουρ δίνει και πολύ καλή υφή στην κρέμα και μοναδική γεύση.
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
4 μελιτζάνες φλάσκες Για τη σάλτσα κιμά 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη 250 γρ. χυμός ντομάτας ή κονκασέ 1 μεγάλο κρεμμύδι 1-2 σκελίδες σκόρδο 1 φύλλο δάφνης 1 ξυλάκι κανέλας 1-2 κόκκους μπαχάρι 1 σφηνάκι τσίπουρο ή 1 φλιτζάνι λευκό κρασί 200 ml ελαιόλαδο Για την μπεσαμέλ 40 γρ. κορν φλάουρ ή αλεύρι γ.ο.χ. 40 ml ελαιόλαδο 400 ml φρέσκο πλήρες γάλα 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε τα κοτσάνια τους. Τις κόβουμε κατά μήκος κι έτσι έχουμε οκτώ “βαρκούλες” μελιτζάνας. Με ένα μεγάλο κουτάλι αφαιρούμε από το εσωτερικό κάθε μελιτζάνας μια μεγάλη κουταλιά από την ψίχα της, θέλουμε να αφαιρέσουμε μικρή ποσότητα ώστε να έχουμε μια καλή “κοιλιά” στις μελιτζάνες και να μπορούμε να τις γεμίσουμε καλύτερα. Την ψίχα που αφαιρούμε την κρατάμε για να την προσθέσουμε στο μείγμα του κιμά. Αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα τις μελιτζάνες που ετοιμάζουμε, τις αλατίζουμε, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο -θα χρειαστείτε 50 ml- και τις ψήνουμε -και από τις δύο μεριές- στο γκριλ για 14-16 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά.
Σε ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 100 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο πολτοποιημένο, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένη. Αλατίζουμε και τα ροδίζουμε όλα μαζί ελαφρά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον “σπάμε” καλά με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και την κανέλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά και τα σπάνε τους σβόλους του κιμά.
Σβήνουμε με το κρασί ή το τσίπουρο. Ανακατεύουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε και τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να μαγειρευτεί για 1 περίπου ώρα. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, όταν λιώσει και ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τμηματικά το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας διαρκώς.
Όταν το κορν φλάουρ αρχίσει να ροδίζει ελαφρά -προσοχή, όχι να καεί γιατί θα μυρίζει άσχημα και θα έχει βαριά και “καμμένη” γεύση η μπεσαμέλ- ρίχνουμε σιγά σιγά και το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να “δέσει”. Θέλουμε να έχουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ, για να στέκεται πάνω στα παπουτσάκια και να μην ρέει και χυθεί. Ρίχνουμε και την παρμεζάνα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος απλώνουμε ελαιόλαδο, και βάζουμε πάνω τις ψημένες μελιτζάνες. Με ένα πηρούνι πιέζουμε ελαφρά το εσωτερικό, την ψημένη ψίχα της μελιτζάνας για να φτιάξουμε μια κοιλότητα που θα την γεμίσουμε.
Σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε 2-3 κουταλιές κιμά, ανάλογα με το μέγεθός τους, και από πάνω 1-2 κουταλιές μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ή τριμμένη φρυγανιά ή και τα δύο μαζί. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 45-50 λεπτά. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com