Μάθε από πού βγήκε η φράση «Του ήρθε κουτί»

Newsroom
Newsroom

«Μας έρχεται κουτί» όταν κάτι φτάνει στην ώρα του, μας εξυπηρετεί ή μας εφαρμόζει άψογα

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μεταφερόμενες από γενιά σε γενιά, φέρνουν μαζί τους τη συμπυκνωμένη σοφία αιώνων, αποτυπώνοντας την συλλογική εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις ενός λαού.

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις μας παρέχουν έναν πρακτικό οδηγό για την πλοήγηση στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Μας διδάσκουν πώς να λαμβάνουμε αποφάσεις, πώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και πώς να χτίζουμε σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.

Μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να μαθαίνουμε από αυτά και να αναπτύσσουμε ανθεκτικότητα, ενώ καλλιεργούν σημαντικές ηθικές αξίες και ιδανικά, όπως η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός προς τους άλλους.

Οι φράσεις αυτές συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την απλότητα με την πολυπλοκότητα. Η μελέτη τους μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη γλώσσα μας και να εκτιμήσουμε την ομορφιά της.

Μία τέτοια φράση είναι και η εξής: «Του ήρθε κουτί». Πολλοί την χρησιμοποιούν, αλλά λίγοι ξέρουν τι πραγματικά σημαίνει και από πού προέρχεται.

«Μας έρχεται κουτί» όταν κάτι φτάνει στην ώρα του, μας εξυπηρετεί ή μας εφαρμόζει άψογα. Αυτό σημαίνει η φράση που έλκει την καταγωγή της στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, όταν η κοσμική Αθήνα έκανε τα πρώτα της βήματα.

Κοσμικές συγκεντρώσεις και δεξιώσεις στα ανάκτορα απαιτούσαν και την ανάλογη αμφίεση. Οι μοδίστρες και οι ράφτες, εξειδικευμένοι στις παραδοσιακές πλουμιστές με κεντίδια φορεσιές, αν και πεπειραμένοι δεν ήταν σε θέση να ράψουν όσα επέβαλε η δυτική μόδα, που επικρατούσε στα μεγάλα σαλόνια και οι φραγκοραφτάδες – εκείνοι που έραβαν δηλαδή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα – εμφανίστηκαν αργότερα.

Οι πλούσιοι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να εμπιστευθούν τα πανάκριβα υφάσματα σε ελληνικά χέρια και έδιναν τις παραγγελίες τους στο Λονδίνο ή το Παρίσι. Γι’ αυτό και περίμεναν με αγωνία λίγες ημέρες πριν από κάθε εκδήλωση, αν τα νέα τους συνολάκια (που συσκευάζονταν σε κουτιά) θα έφταναν εγκαίρως, όπως γράφει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη).

Αν όλα πήγαιναν καλά, τους «είχε έρθει κουτί». Αν δε, η εφαρμογή ήταν καλή και χωρίς να έχει προηγηθεί πρόβα, τότε τα ρούχα έκαναν τον κύριο ή την κυρία που τα φορούσε «του κουτιού».

Πηγή: enikos

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ