ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Το κίνημα της απλυσιάς: Τι είναι, ποιοι το ακολουθούν και τι πρεσβεύει

«Αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη να καθαρίσετε κάτι, τότε μην το καθαρίζετε», προτείνει η διάσημη Βρετανίδα σχεδιάστρια, Στέλα Μακάρτνεϊ.

Το κίνημα της απλυσιάς: Τι είναι, ποιοι το ακολουθούν και τι πρεσβεύει

Κάθε πότε πλένετε τα ρούχα σας; Έχετε σκεφτεί να αφήσετε το αγαπημένο σας τζιν άπλυτο για μια εβδομάδα;

Πιστεύετε ότι θα αντέχατε να το φορέσετε μετά από έναν ολόκληρο μήνα, χωρίς να έχει περάσει ούτε κόκκος απορρυπαντικής σκόνης από πάνω του;

Το σίγουρο είναι ότι αν μπορέσετε να ανεβάσετε το «ποντάρισμα» στον ένα χρόνο, αφενός είστε μέλος του κινήματος απλυσιάς που κερδίζει έδαφος συνεχώς και αφετέρου είστε κατάλληλος υποψήφιος για το παιχνίδι Indigo Invitational που θέτει ακριβώς αυτόν τον στόχο προς κατάκτηση.

Για τον Μπρίαν Σάμπο όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν αποφάσισε να ταξιδέψει από τη γενέτειρα του τον Καναδά στην Ευρώπη έχοντας προγραμματίσει ένα ταξίδι έξι μηνών με πολλές στάσεις. «Ήταν πρωτόγνωρο για μένα ότι καθημερινά φορούσε αυτό το βρωμερό τζιν, λέει στο BBC.

Διαγωνισμός απλυσιάς

Στη Βουδαπέστη συνάντησε τη γυναίκα που έμελλε να παντρευτεί αργότερα και το τζιν αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη σχέση τους. «Μόλις έμπαινες στο δωμάτιο, έπιανες αμέσως τη μυρωδιά… Ήμουν πολύ τυχερός που η σύζυγος μου ενδιαφερόταν πραγματικά για μένα».

Στον προαναφερόμενο διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος άτομα που δεν έχουν πλύνει τα παντελόνια τους αν πρώτα δεν τα έχουν φορέσει 150, ίσως και 200 φορές. Κάποιοι μάλιστα από τους φίλους του Σάμπο δεν τα έχουν πλύνει ποτέ από τότε που τα έχουν αγοράσει, επιχειρηματολογώντας ότι όσο περισσότερο πλένεται ένα τζιν τόσο μαλακώνει και χάνει τη φόρμα του.

Αυτό δεν είναι ψέμα, αλλά πως μπορεί κάποιος να κρατήσει ένα βρώμικο ρούχο καθαρό, χωρίς να το πλύνει; Ορισμένοι τα απολυμαίνουν με υπεριώδη ακτινοβολία, μια διαδικασία που ο Σάμπο αποκαλεί «λουτρό του ήλιου», ενώ κάποιοι απλώς τα αερίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπέρμαχος του κινήματος απλυσιάς είναι και η διάσημη σχεδιάστρια Στέλλα Μακάρτνεϊ, κόρη του Πολ Μακάρτνεϊ, η οποία έχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη της το εξής:

Συμβουλές μόδας

«Βασικά για μένα ισχύει ο εξής εμπειρικός κανόνας: Αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη να καθαρίσετε κάτι, τότε μην το καθαρίζετε. Δεν βάζω ρούχα στο πλυντήριο, απλώς επειδή έχουν φορεθεί. Η ίδια είμαι απίστευτα καθαρός άνθρωπος, αλλά δεν είμαι λάτρης του στεγνοκαθαριστηρίου ή οποιουδήποτε καθαρισμού».

Όσον αφορά τα κίνητρα πίσω αυτή τη νέα τάση είναι σαφώς οι ανησυχίες που εγείρονται τόσο για την περιβαλλοντική κρίση, όσο και για την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.  «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους, με το φόβο ότι καταστρέφουν τον πλανήτη, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία προσπάθεια να επιτευχθεί μία ισορροπία» τονίζει ο Μαρκ Σάμνερ, λέκτορας βιώσιμης μόδας στο Πανεπιστήμιο του Leeds. 

«Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε ένα ρούχο, όσον αφορά την αντοχή του, είναι να το πλύνεις», συμπληρώνει ο ίδιος. Με τον συνάδελφό του Μαρκ Τέιλορ, ο Σάμνερ μελετά πώς οι μικροΐνες από τα ρούχα καταλήγουν να καταναλώνονται από θαλάσσια ζώα.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ένας σαμποτέρ του πλυντηρίου ρούχων, αλλά επισημαίνει προς όποιον ενδιαφέρεται ότι η μείωση της συχνότητας του πλυσίματος των ρούχων μας είναι πραγματικά μία σωστή επιλογή για το περιβάλλον.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση