ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τον πρωινό καφέ σας

Ένας πλανήτης που υπερθερμαίνεται απειλεί το αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο

Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τον πρωινό καφέ σας

Η καφεΐνη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς εθισμούς στον κόσμο και ο καφές έναν από τους πιο αγαπημένους αγαπημένους μηχανισμούς χορήγησης. O καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 χώρες. Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ πίνονται κάθε μέρα.

Όμως η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί την παγκόσμια προσφορά καφέ. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα μοτίβα βροχοπτώσεων μετατοπίζονται στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του καφέ στον κόσμο.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, μεταξύ 35% και 75% της γης που καλλιεργείται καφές στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, θα μπορούσε να καταστεί άγονη, σύμφωνα με τον Economist.

καφές κλιματική αλλαγή

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2050 μεταξύ 43% και 58% της γης που καλλιεργείται ο καφές στον κόσμο θα καταστεί άγονη, ανάλογα με το πόσο αυξάνονται τα υψηλά επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου.

Μέρος αυτής της απώλειας θα αντισταθμιστεί καθώς ζεσταίνονται άλλα κομμάτια γης, επί του παρόντος πολύ κρύα για καφέ. Νέες φυτείες μπορεί να ριζώσουν στη νότια Κίνα, για παράδειγμα, ή στη βόρεια ακτή του Κόλπου του Μεξικού. Αλλά είναι απίθανο να καλύψουν το έλλειμμα.

Οι καλύτερες ποικιλίες του καφέ παρατηρούνται όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν μεταξύ 18°C ​​και 23°C καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πολλά από τα μέρη στα οποία καλλιεργείται βρίσκονται ήδη κοντά στην κορυφή αυτής της σειράς. Είναι ευαίσθητο στην έκθεση σε σκουριά και οι καταστροφές των σκαθαριών που γεννούν τα αυγά μέσα στους κόκκους που αναπτύσσονται. Και οι δύο αναμένεται να εξαπλωθούν πιο εύκολα σε έναν πιο ζεστό περιβάλλον.

Οι αγρότες που καλλιεργούν Robusta (Coffea canephora), ο σκληρός, πικραμένος ξάδερφος της Arabica, έχουν λίγο λιγότερο να ανησυχούν. Η Robusta προτιμά τις πιο ζεστές θερμοκρασίες. Αλλά οι σνομπ του καφέ αντιπαθούν τη γεύση. Οι κόκκοι Robusta έχουν χαμηλότερη τιμή από τους κόκκους Arabica και χρησιμοποιούνται κυρίως στον στιγμιαίο καφέ. Για τους λάτρεις του καφέ, λοιπόν, η λύση δεν είναι να στραφούν στη Robusta αλλά να σώσουν τον Arabica.

Πώς μπορεί να σωθεί ο καφές

Μια επιλογή είναι απλώς να κινηθείτε… αναφορικά, στην κυριολεξία. Αντίστοιχα, οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά περίπου 0,7°C για κάθε 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Τανζανία, για παράδειγμα, έχει σημαντικές εκτάσεις γης 150 έως 200 μέτρα πάνω από όπου καλλιεργείται αυτή τη στιγμή Arabica που θα πρέπει να λειτουργήσει καλά για την καλλιέργεια καφέ καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Στην Αιθιοπία, ορισμένοι αγρότες έχουν ήδη μετακινήσει τις φυτείες τους έως και 600 μέτρα ψηλότερα.

Αλλά υψηλότερο υψόμετρο συνήθως σημαίνει πιο απότομες πλαγιές και πιο ρηχά εδάφη, τα οποία αυξάνουν τον ρυθμό με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται από τη βροχή. Η αντικατάστασή τους με τεχνητό λίπασμα είναι ακριβή. Οι υψηλότερες πλαγιές καλύπτονται επίσης συχνά από πυκνά, πλούσια σε είδη δάση. Η περικοπή τους για να δημιουργηθεί χώρος για φυτά καφέ μπορεί να μην είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις μιας χώρας για το κλίμα. Και η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Οι νέες φυτείες απαιτούν πέντε ή περισσότερα χρόνια για να παράγουν καλή σοδειά. Για πολλούς μικροϊδιοκτήτες, τέτοιες καθυστερήσεις δεν αποτελούν επιλογή.

Μια άλλη επιλογή είναι να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των υφιστάμενων φυτειών. Τα φυτά του καφέ είναι σχετικά μικρά και εξελίχθηκαν για να ζουν στη σκιά κάτω από ένα δάσος. Πράγματι, έτσι καλλιεργήθηκαν αρχικά. Αλλά καθώς η ζήτηση αυξανόταν τον 20ο αιώνα, οι αγρότες αφαίρεσαν τα ψηλότερα δέντρα για να χωρέσουν περισσότερα φυτά καφέ στη γη τους. Τώρα μερικοί δίνουν μια δεύτερη ματιά σε αυτές τις παλιές τεχνικές.

Πηγή:tanea.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση