ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Γιατί μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι «αμαρτωλή» τροφή. Αντιθέτως μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.
Η πραγματική σοκολάτα δεν είναι γλυκό… είναι υπερτροφή! Στην πραγματικότητα, τα κλινικά αποδεδειγμένα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία θα σας εκπλήξουν. Ακόμη και εσείς που αγαπάτε μόνο τη σοκολάτα γάλακτος θα βρείτε λόγους να τη μειώσετε και να την αντικαταστήσετε με την μαύρη.
Όλα εξαρτώνται από το πόσο κακάο περιέχει η σοκολάτα που τρώμε, αφού το κακάο περιέχει περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη από τα περισσότερα τρόφιμα στον πλανήτη. Όσο περισσότερα τα στερεά κακάο σε μία σοκολάτα, τόσο το καλύτερο. Να τρώτε σοκολάτα με 70% έως 85% στερεά κακάο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Η σοκολάτα ήταν από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ροφήματα στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα των Αζτέκων. Την προτιμούσαν κρύα και την αρωμάτιζαν με βανίλια. Οι κατακτητές και οι άποικοι έφεραν τις δικές τους συνήθειες. Τον 17ο αιώνα, η ζεστή σοκολάτα εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και γίνεται το αγαπημένο ρόφημα όλων των αριστοκρατών και αυλικών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν και ως αφροδισιακό.
Πέρασαν αρκετά χρόνια και μόλις τον 19ο αιώνα το κακάο άρχισε να χρησιμοποιείται και ως υλικό στη ζαχαροπλαστική. Στις μέρες μας η κατανάλωση της σοκολάτας, θεωρείται «αμαρτία» λόγω του υψηλού θερμιδικού της περιεχομένου και της περιεκτικότητάς της σε λίπος. Μήπως όμως δεν πρέπει να σταθούμε μόνο σ’αυτό;
Ρωτήσαμε την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc Γεωργία Καπώλη να μας εξηγήσει τι συμβαίνει ακριβώς με τη σοκολάτα.
«Το πιο σημαντικό είναι η ίδια η σύσταση της σοκολάτας», μας επιβεβαίωσε.
«Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει 33% ολεϊκό οξύ, 25% παλμιτικό οξύ και 33% στεαρικό οξύ, τα οποία αν και κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης. Αντιθέτως, πρόσφατες έρευνες συνηγορούν στην ευεργετική τους επίδραση στη μείωση των τριγλυκεριδίων του ορού. Επιπρόσθετα, η μαύρη σοκολάτα βρέθηκε να έχει ωφέλιμη δράση και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με έρευνα Ιταλών μελετητών».
»Επιπλέον, η σοκολάτα είναι πλούσια και σε ιχνοστοιχεία με κυρίαρχα τον χαλκό, ο οποίος συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθά στην σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά όπως και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης τον σίδηρο που απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Περιέχει επίσης ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και των δοντιών«.
«Η συμμετοχή της σοκολάτας σε μία ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική επειδή περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες με κυρίαρχες τις πολυφαινόλες οι οποίες λόγω του ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό, μειώνουν τις βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και συμβάλλουν έτσι στο μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης και καρδιακών παθήσεων. Η περιεκτικότητα μάλιστα της σοκολάτας σε φλαβονοειδή, μία από τις κυριότερες κατηγορίες πολυφαινολών, έχει συγκριθεί με εκείνη του κρασιού και του τσαγιού και έχει βρεθεί υψηλότερη».
»Τέλος η σοκολάτα συμβάλλει και στη βελτίωση της ανθρώπινης ψυχοδυναμικής χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα έκκρισης της σεροτονίνης. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα της σοκολάτας σε υδατάνθρακες οι οποίοι οδηγούν σε άμεση αύξηση της γλυκόζης του αίματος, που με τη σειρά της προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη με τη σειρά της, προκαλεί πρόσληψη πολλών αμινοξέων (όχι όμως και τρυπτοφάνης) από τους περιφερικούς ιστούς, όπως είναι οι μύες«.
Σε αντίθεση λοιπόν με τα άλλα αμινοξέα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη, δεσμεύεται από την αλβουμίνη του αίματος και έτσι στο αίμα αυξάνεται η αναλογία μεταξύ τρυπτοφάνης και μεγάλων, ουδέτερων αμινοξέων (LNAA). Η συγκεκριμένη υψηλή αναλογία τρυπτοφάνης προς LNAA, έχει σαν τελική συνέπεια τη προώθηση σημαντικών ποσοτήτων αυτού του αμινοξέος στον εγκέφαλο. Εκεί, η τρυπτοφάνη συμβάλλει, ως πρόδομος ουσία, στη παραγωγή της πολυπόθητης σεροτονίνης«.
Σύμφωνα µε γερμανική έρευνα οι γυναίκες που έπιναν ζεστή σοκολάτα εμπλουτισμένη µε έξτρα φλαβονοειδή, κάθε πρωί για τρεις μήνες, βοήθησαν το δέρμα τους να παραμείνει ενυδατωμένο κι απέτρεψαν τη ζημιά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Επίσης φιλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι η σοκολάτα μειώνει το στρες στις μέλλουσες µαμάδες
Η κυρία Καπώλη, μας διευκρίνισε ότι για όλες τις παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες αρκούν καθημερινά 25 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας.
Μυστικό: Αν όλα όσα διαβάσατε παραπάνω δεν σας πείθουν να αποχωριστείτε την αγαπημένη σας σοκολάτα γάλακτος για την μαύρη υπάρχει λύση. Προσθέστε λίγο αλάτι στη μαύρη σοκολάτα σας. Αυτό την κάνει κατά κάποιο τρόπο πιο γλυκιά και πιο κρεμώδη. Και αν χρησιμοποιήσετε μια πρέζα φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου ή ροζ αλάτι θα λάβετε επίσης μια καλή δόση βασικών ιχνοστοιχείων.