ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Γιατί η δυνατή μουσική σε κάνει να πίνεις περισσότερο

Έρευνες σε θέλουν να κατεβάζεις περισσότερες μπίρες αν το μπαρ έχει βάλει τα ηχεία του στο τέρμα. Αλλά γιατι;

Γιατί η δυνατή μουσική σε κάνει να πίνεις περισσότερο

Είναι αρκετά συνηθισμένο σήμερα να ακούμε τους ειδικούς να μιλάνε και να προειδοποιούν για τους κινδύνους της δυνατής μουσικής. Από τότε που στραφήκαμε μανιωδώς ως ανθρώπινο είδος στα ακουστικά, οι επιπτώσεις της δυνατής μουσικής είναι κάτι που ανησυχεί όλο και περισσότερο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στα αυτιά, ακόμη και πρόωρη κώφωση.

Εντούτοις, η δυνατή μουσική μπορεί να ενέχει και άλλους κινδύνους. Μια μελέτη από ερευνητές στη Γαλλία διαπίστωσε ότι μπορεί να σε κάνει να καταναλώσεις περισσότερο αλκοόλ από όσο θα σκόπευες αρχικά. Και δεδομένου ότι το αλκοόλ δεν είναι και ό, τι καλύτερο για το σώμα σου καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά από σοβαρές ασθένειες -από κίρρωση του ήπατος μέχρι κατάθλιψη-, αυτό σημαίνει ότι η δυνατή μουσική μπορεί να βρει θέση ανάμεσα στις συνήθειες που καμιά φορά τις λέμε και “κακές”.

Πώς όμως σε κάνει να πίνεις περισσότερο;

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που διερευνούν πώς το περιβάλλον επηρεάζει τη σχέση "άνθρωπος και αλκοόλ." Για παράδειγμα, έρευνα έχει βρει ότι οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο όταν παίζει μουσική σε ένα μπαρ σε σύγκριση με όταν δεν υπάρχει καθόλου, σύμφωνα με το Science Daily. Και το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι πίνουν και πιο γρήγορα αν ο ρυθμός της μουσικής επιταχυνθεί!

 

Ωστόσο, ήταν μια μελέτη του 2008 που έδειξε ότι η δυνατή μουσική στα μπαρ οδηγεί και σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η μελέτη, που έγινε από μια ομάδα ερευνητών στη Γαλλία, κατά την οποία παρατήρησαν 40 νεαρούς άνδρες που έπιναν μπύρα σε δύο μπαρ σε μια πόλη στη δυτική Γαλλία κατά τη διάρκεια τριών απογευμάτων Σαββάτου.

Η μελέτη συνέκρινε την κατανάλωση από τους επισκέπτες ενός μπαρ όταν η μουσική ήταν ρυθμισμένη στα 72 ντεσιμπέλ σε σύγκριση με όταν ήταν ρυθμισμένη στα 88 ντεσιμπέλ. Διαπίστωσαν ότι ο μέσος “πότης” κατέβαζε μια μπύρα 225ml σε περίπου 14,5 λεπτά όταν η μουσική ήταν πιο χαμηλά, ενώ όταν η ένταση ήταν ανεβασμένη κατέβαζε την ίδια ποσότητα σε μόνο 11,5 λεπτά , σύμφωνα με το PsyBlog.

Ο Νικολά Γκογκέν, καθηγητής Επιστημών Συμπεριφοράς στο Universite de Bretagne-Sud της Γαλλίας είχε δηλώσει στο CBS ότι αυτή ήταν "η πρώτη φορά που μια πειραματική προσέγγιση σε πραγματικό πλαίσιο εντόπισε τις επιπτώσεις της δυνατής μουσικής στην κατανάλωση αλκοόλ".

Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η ένταση της μουσικής θα μπορούσε να επηρεάσει την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, οπότε ποια είναι η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές;

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες, σύμφωνα με τους Los Angeles Times. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η πιο δυνατή μουσική κάνει το νευρικό μας σύστημα να διεγείρεται και να ενθουσιάζεται περισσότερο, γεγονός που μας κάνει να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ.

Η δεύτερη θεωρία ισχυρίζεται ότι η αλλαγή μπορεί να έχει να κάνει με τη συζήτηση. Είναι δύσκολο να μιλήσεις σε κάποιον όταν η μουσική είναι δυνατή, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταφεύγουν συχνότερα στα ποτά τους προκειμένου να γεμίσουν τις αμήχανες σιωπές. Για το λόγο αυτό, τελειώνουν τα ποτά τους πιο γρήγορα.

Τελικά, είτε η μουσική είναι δυνατά είτε χαμηλά, είναι σημαντικό να προσέχεις πόσο πίνεις, και για την υγεία και την ασφάλειά σου αλλά και για την υγεία και την ασφάλεια των άλλων. Το να μένει κανείς σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα κατά μέσο όρο -και, ιδανικά, σε λιγότερα από τα τέσσερα ή πέντε ποτά εκείνο το βράδυ που έχει αποφασίσει να το “παρακάνει”- να θυμάσαι ότι είναι το ιδανικό.

Πηγή:news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση