ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας;
Δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας, ανεπάρκειας βιταμινών ή φόβου, αλλά ο λόγος μπορεί να βρίσκεται στη συμπεριφορά των βλαστοκυττάρων της τρίχας
Τα άσπρα μαλλιά αποτελούν ένα θέμα που ίσως δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστεί κάποιος ή να το αποδεχτεί, σε όλες τις ηλικίες. Αν έχετε παρατηρήσει άσπρες τρίχες σε όλο το κεφάλι σας, αρκεί να γνωρίζετε πως τα γκρίζα μαλλιά είναι κυρίως σημάδι έλλειψης μελανίνης. Γιατί λοιπόν τα μαλλιά ασπρίζουν; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Η ηλικία, η έλλειψη βιταμινών που θα μπορούσαν να αναπληρωθούν με τα κατάλληλα συμπληρώματα για γκρίζα μαλλιά,αλλά και το στρες, είναι μερικοί από τους λόγους που εξαρτώνται από τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται μέσα στα μαλλιά. Μερικοί επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει το κλειδί για την αναστροφή και την πρόληψη της διαδικασίας γήρανσης: με επικεφαλής τους ερευνητές της ιατρικής σχολής, του Grossman New York University, απάντησαν στην ερώτηση “Γιατί τα μαλλιά ασπρίζουν;” αλλά και στις λύσεις που υπάρχουν για να αντιστρέψετε αυτή τη διαδικασία, και έτσι να αποτρέψετε την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών.
Μπορούν τα μαλλιά να ασπρίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ή ξαφνικά από κάποιο γεγονός ή ένα τραύμα;
Αν αρχίζετε να παρατηρείτε άσπρες τρίχες που φαίνεται να έχουν βγει ξαφνικά, σαν να είχαν εκδηλωθεί μέσα σε μια νύχτα, δεν είναι βιολογικά δυνατό, καθώς τα μαλλιά δεν μπορούν να χάσουν το χρώμα τους σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε το πέρασμα του χρόνου που στην πραγματικότητα φαίνεται να πηγαίνει πιο γρήγορα καθώς μεγαλώνουμε.
Λέγεται επίσης ότι αν φοβηθούμε ή βιώσουμε ένα τραυματικό γεγονός, μπορεί να αποκτήσουμε άσπρα μαλλιά. Στην ουσία, αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του σοβαρού άγχους που βιώσαμε. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επιστημονική αντιστοιχία: οι ορμόνες του στρες δεν μπορούν να κάνουν τα μαλλιά να ασπρίσουν αμέσως, δεν υπάρχει σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των δύο. Αντίθετα, πιστεύεται ότι οι ορμόνες του στρες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση μιας φλεγμονώδους κατάστασης που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών και ότι αυτές μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης. Αλλά για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε με βεβαιότητα, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες και δεδομένα.
Ας ξεκινήσουμε από τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων ή των κυττάρων που εμπλέκονται στη μελάγχρωση των μαλλιών και των τριχών του σώματος και επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών του καθενός. Τα βλαστοκύτταρα, έχουν την ικανότητα να ανανεώνονται και να λειτουργούν ως επισκευαστικό σύστημα σε ώριμους οργανισμούς. Όπως κάθε τύπος κυττάρου στο σώμα, αυτά κινούνται επίσης μέσα στους θύλακες της τρίχας, μεταξύ άλλων. Όταν «περνούν» και χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό επανόρθωσης, αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τη γήρανση, η οποία, όταν εφαρμόζεται στα μαλλιά, σημαίνει σταμάτημα των λευκών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων εξελίσσονται από μια πρωτόγονη κατάσταση σε μια πιο ώριμη κατάσταση και επικοινωνούν αυτούς τους μετασχηματισμούς καθώς περνούν από το ένα ωοθυλάκιο στο άλλο. Καθώς τα μαλλιά γερνούν και μακραίνουν επανειλημμένα, τα ωοθυλάκια που περιέχουν γερασμένα μελανοκύτταρα συσσωρεύονται στους θύλακες και ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα ώριμα μελανοκύτταρα συσσωρεύονται σε ένα διαμέρισμα βλαστοκυττάρων που ονομάζεται διόγκωση του θύλακα της τρίχας, όπου παραμένουν, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και επηρεάζουν επίσης τα μαλλιά που βγαίνουν αργότερα.