Οι φακές και το ρύζι είναι "ζευγάρι" ταιριαστό για αυτό και το φακόρυζο που προκύπτει από αυτήν την "ένωση" είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο με υψηλή διατροφική αξία. Οι περίοδοι της νηστείας, και κυρίως η μεγάλη σαρακοστή που τώρα διανύουμε, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τόσο μεγάλη ποικιλία φαγητών, "απαλλαγμένη" από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
Στην Ελλάδα, οι μεγάλες νηστείες της θρησκείας μας και η μεσογειακή κουζίνα έχουν παράξει με τα χρόνια συνταγές που είναι υποδειγματικές ως προς την ποικιλία λαχανικών, των οσπρίων, των δημητριακών και τον συνδυασμό μεταξύ τους. Η απλή κουζίνα σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ταπεινά υλικά αλλά σοφά ταιριασμένα μας έχει δώσει μεγαλειώδη πιάτα. Ένα από αυτά είναι και οι φακές σαλάτα, με ρύζι, λαχανικά και μυρωδικά.
Όπως κάθε σαλάτα, έτσι και το φακόρυζο σαλάτα αφήνει σε μας πολλά περιθώρια για αλλαγές, πειραματισμούς και δοκιμές. Βάλτε όποιες φακές έχετε στο σπίτι ή αρέσουν σε εσάς, προσθέστε τα λαχανικά που αγαπάτε να τρώτε, αγγουράκια, ντομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, κολοκυθάκια ακόμα και τουρσί. Μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε βρασμένο κεχρί -ένα υπέροχο δημητριακό- μαζί με τις φακές και το ρυζι. Φτιάξτε τη σαλάτα σας με ένα ντρέσινγκ απλό ή πικάντικο.
Προσθέστε φέτες πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ, η βιταμίνη c κάνει θαύματα σε συνδυασμό με τον σίδηρο από τις φακές. Αν σας αρέσει και δεν νηστεύετε μπορείτε επίσης να συνοδεύσει το φακόρυζο σαλάτα με μια βουτυράτη μοτσαρέλα ή μια κρεμώδη φέτα.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. φακές μαύρες ή τις κλασικές+1 σκελίδα σκόρδο+2 φύλλα δάφνης (για το βράσιμο) 100 γρ. ρύζι μπασμάτι καστανό ή απλό 1 ώριμη σφιχτή ντομάτα σε κύβους 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 μικρό αγγούρι (Κνωσσού) σε μικρά κομμάτια 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 1 ώριμο αβοκάντο 3-4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα άνηθο και δυόσμο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
60 ml ελαιόλαδο 30 ml ξύδι (μηλόξυδο ή από σταφύλια, ο,τι θέλετε) 30 ml χυμός λεμονιού 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το σκόρδο και τη δάφνη να βράσουν για 20 περίπου λεπτά. Προσέξτε να μην παραβράσουν, καλύτερα να είναι al dente. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε λίγο και τις αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Το ίδιο κάνετε και με το ρύζι. Τι ξεπλένετε ελαφρά και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Βάζετε ένα μέρος ρύζι, δύο μέρη νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Όταν είναι έτοιμο κι αυτό το αδειάζετε στο μπολ με τις φακές.
Ανακατεύετε καλά κι αφήνετε 10-15 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε στο μπολ και τις φακές και το ρύζι όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το αγγούρι, τα μυρωδικά, το αβοκάντο. Ανακατεύετε ελαφρά. Σε ένα βάζο ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι όσο εσείς θέλετε και χτυπάτε να γίνουν όλα μια παχύρρευστη κρέμα. Την αδειάζετε πάνω στη σαλάτα και ανακατεύετε.
Σερβίρετε τη σαλάτα με φετούλες πορτοκάλι χωρίς κουκούτσια και μεμβράνες. Μια ωραία ιδέα, είναι να προσθέσετε στη σάλτσα και λίγο χυμό πορτοκάλι, να βάλετε δηλαδή αντί για 30 ml χυμό λεμονιού, μίξη λεμόνι και πορτοκάλι. Επίσης, μπορείτε να τροποποιήσετε το μείγμα των μυρωδικών, αντί για άνηθο και δυόσμο, μπορείτε να βάλετε μαϊντανό και άνηθο, ή να παραλείψετε τελείως τα μυρωδικά που σας δίνω και να βάλετε φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Είναι άλλο βέβαια το γευστικό αποτέλεσμα αλλά αν σας αρέσει ο κόλιανδρος έχει πολύ ενδιαφέρον, απλώς μην τον αναμείξετε καλύτερα, είναι τόσο χαρακτηριστική και ιδιαίτερη η γεύση και το άρωμά του, που είναι προτιμότερο να είναι μόνος του. Μπορείτε να προσφέρετε τη σαλάτα με ένα τυρί, για παράδειγμα μια βουτυράτη μοτσαρέλα ή μια ωραία φέτα, ταιριάζει επίσης πολύ με σολωμό ή τόνο αλλά μπορείτε κάλλιστα να την σερβίρετε σκέτη, ως έχει, αν νηστεύετε ή είστε χορτοφάγος ή vegan.