Ο κόσμος είναι γεμάτος με δύσκολες προσωπικότητες, αλλά οι ναρκισσιστές αποτελούν ειδική περίπτωση. Συνήθως είναι τα πιο ανασφαλή άτομα μέσα σε ένα δωμάτιο, όμως έχουν βρει έναν τρόπο να φαίνονται γεμάτοι αυτοπεποίθηση.
Η δρ Ramani Durvasula, ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο California State University, γράφει στο CNBC ότι ο βασικός στόχος ενός ναρκισσιστή σε μία σχέση είναι να αντισταθμίσει την ανασφάλειά του ελέγχοντας και χειραγωγώντας τον άλλο.
Αυτές είναι έξι φράσεις που πάντα χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές και πώς μπορεί κανείς να τις αντιμετωπίσει:
1. Δεν θέλω να μιλάω για εμένα αλλά…
Δηλώσεις σαν και αυτήν δείχνουν ότι οι ναρκισσιστές γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μονοπωλούν τη συζήτηση, όμως το κάνουν έτσι και αλλιώς. Αυτή η προσποιητή φράση τους δίνει την άδεια να εστιάζουν μόνο στον εαυτό τους.
Πώς να το χειριστείτε: Αν μπείτε σε μια συζήτηση με έναν ναρκισσιστή, να είστε προετοιμασμένοι ότι θα ακούσετε τις ιστορίες του. Αν σας φαίνονται ενδιαφέρουσες, ακούστε τις. Αλλά αν ελπίζετε σε μια αμφίδρομη συνομιλία, ψάξτε αλλού.
2. Λυπάμαι που νιώθεις έτσι.
Οι ναρκισσιστές δυσκολεύονται να παραδεχτούν το λάθος τους και αυτή είναι η κλασική προσπάθειά τους να ζητήσουν συγγνώμη. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που εννοούν είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι η δική τους συμπεριφορά, αλλά τα συναισθήματά σας.
Πώς να το χειριστείτε: Καθώς δεν νιώθουν πραγματικά τύψεις, πιθανότατα θα το ξανακάνουν. Η συμβουλή της Durvasula είναι απλά να απεμπλακείτε. Για να αποφύγετε να πληγωθείτε στο μέλλον, είναι συχνά καλύτερο να βλέπετε τους ανθρώπους όπως πραγματικά είναι.
3. Γιατί μου το κάνεις αυτό;
Οι ναρκισσιστές έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να γίνονται από θύτης, θύμα. Μπορεί εσείς να έχετε γρίπη ή μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά. Αλλά αν αυτό τους ενοχλεί με κάποιο τρόπο, θα το παρουσιάσουν σαν δικό τους πρόβλημα.
Πώς να το χειριστείτε: Μπορείτε να ανακτήσετε έναν βαθμό δύναμης μέσω της αυτογνωσίας. Διαφορετικά, μπορεί να αναρωτιέστε συνεχώς αν φταίτε εσείς.
4. Είμαι πολυάσχολος. Δεν έχω χρόνο για αυτό.
Το «αυτό» μπορεί να είναι οτιδήποτε: Ίσως θέλετε να συζητήσετε ένα project πάνω στο οποίο δουλεύετε μαζί ή τους καλείτε σε μια επαγγελματική εκδήλωση. Τα χαρακτηριστικά ενός ναρκισσιστή είναι ότι είναι κακομαθημένος, δεν δείχνει ενσυναίσθηση και αδυνατεί να διατηρήσει σχέσεις αμοιβαιότητας. Όχι μόνο δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις ανάγκες ενός άλλου ατόμου, αλλά επίσης τις απορρίπτει.
Πώς να το χειριστείτε: Αναγνωρίστε τους περιορισμούς τους. Πιθανότατα δεν θα βρουν χρόνο για εσάς εκτός και αν χρειάζονται κάτι. Αυτές οι σχέσεις μοιάζουν συχνά σαν να πηγαίνεις σε ένα άδειο πηγάδι για νερό, οπότε πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να βρείτε υποστήριξη ανεξάρτητα από τον ναρκισσιστή.
5. Ελπίζω να ξέρεις με ποιον τα βάζεις.
Πολλές φορές λένε και: Εάν μου την φέρεις ποτέ, θα κάνω τη ζωή σου κόλαση. Αυτή η τακτική της απειλής και η πιθανότητα εκδίκησης είναι ο τρόπος τους για να δημιουργούν στους άλλους μια ψευδαίσθηση δύναμης και μια αίσθηση φόβου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή, επομένως συμμορφώνονται.
Πώς να το χειριστείτε: Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, ειδικά αν έχετε να κάνετε με κάποιον που έχει ιστορικό στο να κάνει την ζωή των άλλων δύσκολη. Εδώ, το κλειδί είναι να έχετε αποδείξεις. Αποθηκεύστε όλα τα email και τα μηνύματα. Εάν υπάρχει πραγματικό ζήτημα ασφάλειας, συνεργαστείτε με τις τοπικές αρχές για να έχετε ένα σχέδιο.
6. Δεν είναι δίκαιο.
Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι οι κανόνες που ισχύουν για τους άλλους δεν εφαρμόζονται στη δική τους περίπτωση. Όταν είναι αναγκασμένοι να συμμορφωθούν, αυτό τους υπενθυμίζει ότι δεν είναι ξεχωριστοί.
Πώς να το χειριστείτε: Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τους κατευνάσετε, ίσως από ενοχές ή για να αποφύγετε τη σύγκρουση. Αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα αδύνατο προηγούμενο. Μην επιχειρήσετε να γίνετε αυτός που προσπαθεί να κάνει τη ζωή «δίκαιη» για αυτούς, κάνοντας παράλογες προσωπικές θυσίες.
Πηγή: moneyreview.gr